avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Soțul a schimbat yala de la apartamentul bun comun, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Soțul a schimbat yala de la apartamentul bun comun, din care am plecat de frică. Ce șanse am să obțin cheia dacă fac plângere la poliție?

Buna ziua,

Sunt in proces de divort cu sotul meu. Am depus acțiunea de divort în sept 2018, primul termen a fost în feb 2019 Iar al doilea termen este pe 17 mai. Am luat această decizie în urma a 3 certificate medico legale. În sept am obținut si ordin de protecție timp de 6 luni,ordin care a expirat în martie. Atunci am fost nevoită să îi dau cheile la apartament si sa nu mai locuiesc acolo din cauza fricii. Acum el a schimbat yala si lacatul de la posta si refuza sa imi dea cheile aferente. Mentionez ca apartamentul este bun comun achiziționat în timpul căsătoriei ,la fel și masina care acum este la mine. Practic eu ma folosesc de masina, în condițiile în care el n-ar folosi-o si el se foloseste de apartament. Are pretenția să ii dau masina dar el nu vrea sa imi dea cheile aferente apartamentului si de la posta. Ce e de facut in acest caz? Eu am si un copil, copil care nu a primit nici un ajutor bănesc pentru întreținerea și educația lui din sept 2018. Dacă fac plângere la poliție ce șanse am sa obtin cheia de la apartament sau in baza cărui articol ar fi nevoit să o dea(încă o dată precizez ca in actele apartamentului suntem amandoi). Va multumesc din suflet pentru raspuns.

Ultima modificare: Miercuri, 15 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:55, 16 Mai 2019
Buna ziua,
Incepeti si dosarul de partaj si insotiti-l de o cerere de ordonanta presedintiala solicitand sa va permita accesul in casa.
Nu stiu ce sanse sunt la ordonanta dar macar terminati toate o data.
Cu privire la minor, incercati, la fel, o ordonanta sa il oblige la plata pensiei de intretinere.
Atunci am fost nevoită să îi dau cheile la apartament si sa nu mai locuiesc acolo din cauza fricii

dar el nu vrea sa imi dea cheile aferente apartamentului si de la posta. Ce e de facut in acest caz?

Nu inteleg de ce v-ati mutat si acum vreti sa va mutati inapoi ? Banuiesc ca vreti sa va mutati inapoi , altfel, ce sa faceti cu cheile ?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna a plecat de acasă de teama. După expirarea ordinului de protecția soțul a avut dreptul legal sa se întoarcă acasă. Presupun ca nu a dorit sa riște sa fie omorâtă în bătaie.
Nu mai cereți cheia de la casa, mergeți și spargeți ușa ca și cutia postala de altfel. Luați în casa tatăl sau fratele sa va apere și solicitați prin ordonanță partajul.
Ar fi fost bine sa faceți ceva în cele 6 luni în care nu a avut voie sa se apropie.
În cele 6 luni am luat cât am reusit din bunurile personale, bunuri aduse de către părinții mei si el ma face acum hoata, în condițiile în care în acea casa nu a luat nimic material, totul a fost adus de mine. Singurul lucru care îl invocă este faptul că el plătește rata la casa si, în opinia lui eu nu am nici un drept pentru ca nu am plătit niciodata rata, dar, în decurs de 12 ani a avut curent electric, gaze, internet si televiziune si întreținerea, toate plătite de mine. Acum stau cu părinții mei dar consider că am dreptul sa intru in aceast apartament care a fost si este în continuare bun comun. Ca sa deschid acțiunea de partaj imi trebuiesc bani, ori avocată nu am platit-o ptr divorț în totalitate si imi întrețin singura copilul lunar cu salariul minim pe economie. Nu imi este usor credeti-ma; de aceea va rog frumos sa imi spuneti ce castig daca ma duc la poliție și il reclama. Pe baza cărui articol poate fi EL tras la raspundere. Va multumesc anticipat
Nu contează ca el a plătit ratele dacă restul cheltuielilor le-ați achitat dumneavoastră.
Corect este însă că nici dumneavoastră nu aveați dreptul sa sustrageti lucruri din casa comuna fără partaj. Poate soțul nu le-a cumpărat pentru ca plătea rata.
Bunrile sunt doar ale dumneavoastră însă casa sa fie comuna. Nu prea pare cinstit sau corect din ce povestiți.

Alte discuții în legătură

Daca sunt data afara din locuinta proprie de catre sot, care ... M Ana M Ana Daca sunt data afara din locuinta proprie de catre sot, care este bun comun, dobandit in timpul casatoriei, ce lege incalca acesta? (vezi toată discuția)
Fosta soție a schimbat yala și a solicitat atribuirea provizorie a locuinței. Îmi poate interzice accesul invocând ,,dreptul la intimitate"? Cristofir Cristofir Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca am vreo sansa sa mai locuiesc in apartamentul proprietate comuna cu fosta sotie in urmatoarele conditii, tinand cont de ... (vezi toată discuția)
Poate avea copilul drept de locuinta imediat dupa nastere,in caz de divort? tumi tumi buna ziua ,as dori,sa stiu daca un copil rezultat din casatorie,la divort,poate dobandi drept de locuinta,de la momentul nasterii lui,in conditiile in care ... (vezi toată discuția)