avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Decăderea din termenul de opțiune succesorală: ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Decăderea din termenul de opțiune succesorală: poate fi considerat străin de moștenire un succesibil care știe de deces, dar nu vrea să audă de succesiune?

Buna ziua. Am aceasta nelamurire: in urma decesului fiului, a ramas mostenitoare mama si 2 surori vitrege. Mama a acceptat succesiunea in termen, prin declaratie. Surorile nu, dar nici nu se cunoaste adresa lor, ele fiind in USA. S-a luat legatura cu ele telefonic, dar nu vor sa auda de succesiune. Deci singura optiune ne ramane sa dezbatem judecatoreste. Dar...avand in vedere ca a trecut un an nu putem invoca decaderea din termenul de 1 an a lor? Nu cred ca au fost legal citate pt succesiune asa cum zice legea, dar totusi... nu se poate invoca? Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 19 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Viorel Muha , Consilier juridic 23:56, 20 Mai 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate solicita instanței sa constate ca cele doua persoane sunt străine de moștenire prin neacceptare.
Asta credeam și eu. Dar ar fi trebuit să fi fost legal citate pt succesiunea notariala nu?daca nu au fost, pentru că nu am avut adresele lor, putem cere instanței de exemplu ca in procesul de succesiune, prin citație sa le acorde un termen de 30 de zile in care ne comunice daca accepta sau nu?

Editat de moderator- nu mai folositi functie de citare in mod inutil/lecturati Regulamentul forumului
Ultima modificare: Vineri, 17 Mai 2019
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Suceesiune se poate dezbate fie notarial, fie in instanta. A doua nu este conditionată de prima. Termenul de optiune succesorala curge doar prin raportare la data decesului iar repunerea in termen se face doar in anumite conditii.
Insistati sa fie intrebate pentru ca doriti ca ele sa fie mostenitoare?
Va mulțumesc mult. Nu insist sa le fac moștenitoare, ci din contra. Însă, din păcate am văzut că în prevederea privind termenul de 1 an scrie expres că pentru a opera prezumția de neacceptare trebuie că ele sa fi fost legal citate...

Editat de moderator- nu mai folositi functie de citare in mod inutil/lecturati Regulamentul forumului
Ultima modificare: Vineri, 17 Mai 2019
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
instanta - ca urmare a solicitariii Dvs. de a se constata ca opereaza prezumtia de renuntare la mostenire- va cita partile cu mentiunea de la rt. 1112 alin. 2 C.Civ., la care va referiti.

Cu privire la citarea lor se va face potrivit:

art. 155 C.proc.Civ.:
13. persoanele care se află în străinătate, altele decât cele prevăzute la pct. 12, dacă au domiciliul sau reşedinţa cunoscută, printr-o citaţie scrisă trimisă cu scrisoare recomandată cu conţinut declarat şi confirmare de primire, recipisa de predare a scrisorii la poşta română, în cuprinsul căreia vor fi menţionate actele ce se expediază, ţinând loc de dovadă a îndeplinirii procedurii, dacă prin tratate sau convenţii internaţionale la care este parte România ori prin acte normative speciale nu se prevede altfel. Dacă domiciliul sau reşedinţa celor aflaţi în străinătate nu este cunoscut/cunoscută, citarea se face potrivit art. 167. În toate cazurile, dacă cei aflaţi în străinătate au mandatar cunoscut în ţară, va fi citat numai acesta din urmă;

art. 167 - Citarea prin publicitate
(1) Când reclamantul învederează, motivat, că, deşi a făcut tot ce i-a stat în putinţă, nu a reuşit să afle domiciliul pârâtului sau un alt loc unde ar putea fi citat potrivit legii, instanţa va putea încuviinţa citarea acestuia prin publicitate.
(2) Citarea prin publicitate se face afişându-se citaţia la uşa instanţei, pe portalul instanţei de judecată competente şi la ultimul domiciliu cunoscut al celui citat. În cazurile în care apreciază că este necesar, instanţa va dispune şi publicarea citaţiei în Monitorul Oficial al României sau într-un ziar central de largă răspândire.
(3) Odată cu încuviinţarea citării prin publicitate, instanţa va numi un curator dintre avocaţii baroului, potrivit art. 58, care va fi citat la dezbateri pentru reprezentarea intereselor pârâtului.
(4) Procedura se socoteşte îndeplinită în a 15-a zi de la publicarea citaţiei, potrivit dispoziţiilor alin. (2).
(5) Dacă cel citat se înfăţişează şi dovedeşte că a fost citat prin publicitate cu rea-credinţă, toate actele de procedură ce au urmat încuviinţării acestei citări vor fi anulate, iar reclamantul care a cerut citarea prin publicitate va fi sancţionat potrivit dispoziţiilor art. 187 alin. (1) pct. 1 lit. c).

Alte discuții în legătură

Dreptul de mostenire slobodan slobodan Va prezint urmatorul caz : Suntem doua surori, dupa decesul mamei sora mea mai mare nu a dorit partea ei de mostenire , nu a cerut-o in timpul vietii ei, sora ... (vezi toată discuția)
Nulitate certificat mostenitor ContSters60093 ContSters60093 Va supun atentiei urmatoarea speta: de pe urma defunctului X raman ca mostenitori - sotia supravietuitoare plus 3 fiice (majore). Procedura ... (vezi toată discuția)