avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este posibil ca Asociatia de Proprietari sa detina in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este posibil ca Asociatia de Proprietari sa detina in proprietate terenul din jurul blocurilor: alei, terenul pe unde trec conducte si cablurile

Buna ziua,

Locuiesc intr-un complex rezidential iar proprietarul acestuia (ce a terminat de vandut toate apartamentele), doreste sa doneze catre Asociatia de Proprietari terenurile ce sunt in folosinta comuna a proprietarilor de apartamente: alei de acces, portiuni de teren pe unde trec utilitatile comune ale complexului: (conductele de apa si canalizare, cabluri electrice etc).

Intrebarea este: daca o Asociatie de Proprietari, poate prelua in proprietate (prin donatie sau vanzare) aceste de terenuri din jurul blocurilor?

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 17 Mai 2019
florinc2, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 22:03, 21 Mai 2019
Buna ziua!
Se poate dar aveti grija ca toate aceste terenuri, constructii, etc. sa fie in buna stare si sa respecte proiectul de constructie.
Dupa preluarea lor o sa raspundeti de tot ce inseamna intretinere, amenajare, deszapezire, remediere eventuale avarii, etc.
ART. 35 din legea 196/2018
(1) In cazul cladirilor cu mai multe locuinte sau spatii cu alta destinatie si in cazul cladirilor multietajate constituie parti comune din condominiu, daca actele de proprietate nu prevad altfel, urmatoarele:
a) terenul pe care se afla cladirea, compus atat din suprafata construita, cat si din cea neconstruita necesara, potrivit naturii sau destinatiei constructiei, pentru a asigura exploatarea normala a acesteia;
b) fundatia, curtile, gradinile, caile de acces;
c) cladirea propriu-zisa, elementele de echipament comun, inclusiv partile de canalizare aferente, care traverseaza proprietatile private;
d) corpurile de cladiri destinate serviciilor comune;
e) locurile de trecere, scarile si casa scarilor si coridoarele; peretii perimetrali si despartitori dintre proprietati si/sau spatiile comune; subsolul; cosurile de fum; holurile; instalatiile de apa si canalizare, electrice, de telecomunicatii, de incalzire si de gaze de la bransament/racord pana la punctul de distributie catre partile aflate in proprietate individuala; canalele pluviale; paratrasnetele; antenele colective; podul; pivnitele, boxele, spalatoria, uscatoria; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; rezervoarele de apa; centrala termica proprie a cladirii; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura, structura de rezistenta; fatadele; acoperisul; terasele;
f) alte bunuri care, potrivit legii, actului de proprietate sau vointei partilor, sunt in folosinta comuna.
(2) In cazul ansamblurilor rezidentiale formate din locuinte si/sau constructii cu alta destinatie, amplasate izolat, insiruit sau cuplat, constituie parti comune din
condominiu, daca actele de proprietate nu prevad altfel, urmatoarele:
a) curtile, gradinile, caile de acces;
b) elementele de echipament comun, inclusiv partile de canalizare aferente, care traverseaza proprietatile private;
c) corpurile de cladiri destinate serviciilor comune;
d) locurile de trecere; instalatiile de apa si canalizare, electrice, de telecomunicatii, de incalzire si de gaze de la bransament/racord pana la punctul de distributie catre partile aflate in proprietate individuala; canalele pluviale; rezervoarele de apa;
e) alte bunuri care, potrivit legii, actului de proprietate sau vointei partilor, sunt in folosinta comuna.

Ultima modificare: Vineri, 17 Mai 2019
Ionut.ion, utilizator
In mod obișnuit, aceste suprafețe sunt parte din terenul pe care este edificata construcția iar proprietarii de apartamente sunt coproprietari coindivizari. Acest lucru ar trebui sa rezulte din contractul de vânzare-cumpărare. Nu se regăsesc in act?
Retin ca nu, dar verific.
Multumesc.
Zonele de access sunt in proprietatea Proprietarului complexului iar in contractul VC s-a prevazut drept de trecere.

Alte discuții în legătură

Utilizare drum acces condominiu CBG76 CBG76 Buna ziua, In ce masura poate o asociatie de proprietari sa restrictioneze accesul cu masina intr-un complex rezidential, permitandu-l doar pentru ... (vezi toată discuția)
Sunt proprietara de 7 ani a unui apartament la etajul 4 ( ultimul ... Clearly Clearly Sunt proprietara de 7 ani a unui apartament la etajul 4 ( ultimul etaj de pe scara) si in debara am teava pluviala. In weekend, datorita ploilor si a ... (vezi toată discuția)
reparaȚia faȚadei blocului (din dreptul apartamentului meu) trebuie fĂcutĂ de mine sau de cĂtre asociaȚie? Criticul Criticul Bună seara! În urma unei furtuni puternice a căzut in dreptul unui dormitor al apartamentului meu, o porțiune din fațada exterioară a blocului. Mi ... (vezi toată discuția)