avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1065 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Utilizare drum acces condominiu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Utilizare drum acces condominiu

Buna ziua,

In ce masura poate o asociatie de proprietari sa restrictioneze accesul cu masina intr-un complex rezidential, permitandu-l doar pentru persoanele care detin un loc de parcare?

CONTEXT: Sunt proprietarul unui apartament intr-un complex rezidential deservit de un drum de acces propriu (adica nu domeniu public). Prin contractul de vanzare-cumparare am dobandit proprietate asupra unei cote parti din drumul de acces, evident in coproprietate cu ceilalti vecini. Blocurile din complex au si locuri de parcare (la parterul blocului) deservite si acestea de acelasi drum de acces . Locurile de parcare sunt proprietate individuala. Evident, exista si persoane care ocupa abuziv aceste locuri de parcare. Pentru a se proteja, proprietarii au decis sa nu permita accesul in complex cu masina decat detinatorilor de loc de parcare, curierilor si taxiurilor, ceea ce face ca cei care folosesc curse ocazionale de tip Uber, Bolt sau sunt adusi acasa de un prieten, carpooling sau sofer, sa nu poata ajunge la blocul lor cu masina (mai sunt si "negocieri" cu paznicul, care uneori decide sa ridice bariera daca proprietarul pasager isi declina destinatia - bloc, scara, apartament - sau arata rugator catre o tona de bagaje). Mentionez ca este vorba de o distanta de cateva sute de metri, prin loc neacoperit, ceea ce inseamna ca cei ce nu detin loc de pacare sunt obligati sa se deplaseze pe jos prin intemperii. In acest moment, se discuta despre consfintirea acestei prevederi in regulamentul noii asociatii, lucru pe care eu il contest vehement.

Detaliind intrebarea de mai sus:
- In ce limite poate asociatia sa dicteze modul de folosire a drumului de acces aflat in coproprietate fortata?
- In ce masura se poate diferentia in privinta dreptului de utilizare a proprietatii comune (unii au acces cu masina si altii nu), in conditiile in care toate costurile proprietatii comune (inclusiv lift, gunoi, mentenanta etc.) sunt suportate de toti in functie de cota parte indiviza?
- care sunt caile legale de a ma opune acestor restrictii in conditiile in care majoritatea proprietarilor sunt detinatori de masina si loc de parcare si tin sa si-l protejeze cu orice pret? Care este autoritatea competenta in acest sens?

Va sunt recunoscatoare pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Joi, 29 August 2019
CBG76, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:11, 30 August 2019
Legea 196/2018 :
Articolul 35
(1)In cazul cladirilor cu mai multe locuinte sau spatii cu alta destinatie si in cazul cladirilor multietajate constituie parti comune din condominiu, daca actele de proprietate nu prevad altfel, urmatoarele:
a)terenul pe care se afla cladirea, compus atat din suprafata construita, cat si din cea neconstruita necesara, potrivit naturii sau destinatiei constructiei, pentru a asigura exploatarea normala a acesteia;
b)fundatia, curtile, gradinile, caile de acces;
c)cladirea propriu-zisa, elementele de echipament comun, inclusiv partile de canalizare aferente, care traverseaza proprietatile private;
d)corpurile de cladiri destinate serviciilor comune;
e)locurile de trecere, scarile si casa scarilor si coridoarele; peretii perimetrali si despartitori dintre proprietati si/sau spatiile comune; subsolul; cosurile de fum; holurile; instalatiile de apa si canalizare, electrice, de telecomunicatii, de incalzire si de gaze de la bransament/racord pana la punctul de distributie catre partile aflate in proprietate individuala; canalele pluviale; paratrasnetele; antenele colective; podul; pivnitele, boxele, spalatoria, uscatoria; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; rezervoarele de apa; centrala termica proprie a cladirii; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura, structura de rezistenta; fatadele; acoperisul; terasele;
f)alte bunuri care, potrivit legii, actului de proprietate sau vointei partilor, sunt in folosinta comuna.
(2)In cazul ansamblurilor rezidentiale formate din locuinte si/sau constructii cu alta destinatie, amplasate izolat, insiruit sau cuplat, constituie parti comune din condominiu, daca actele de proprietate nu prevad altfel, urmatoarele:
a)curtile, gradinile, caile de acces;
b)elementele de echipament comun, inclusiv partile de canalizare aferente, care traverseaza proprietatile private;
c)corpurile de cladiri destinate serviciilor comune;
d)locurile de trecere; instalatiile de apa si canalizare, electrice, de telecomunicatii, de incalzire si de gaze de la bransament/racord pana la punctul de distributie catre partile aflate in proprietate individuala; canalele pluviale; rezervoarele de apa;

Articolul 38
(1)Fiecare proprietar din condominiu poate folosi, in conditiile acordului de asociere, atat spatiul care constituie bunul principal, cat si partile comune, fara a aduce atingere drepturilor celorlalti proprietari si fara a schimba destinatia cladirii.
Articolul 43
(1)Partile comune pot fi atribuite proprietarilor in folosinta exclusiva numai daca prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalti proprietari.

Articolul 29
(1)In cazurile in care unul dintre proprietari impiedica, cu rea-credinta si sub orice forma, folosirea normala a condominiului, sau a unor parti componente, potrivit destinatiei acestora, si creeaza prejudicii celorlalti proprietari, proprietarii prejudiciati sau orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau se poate adresa in scris presedintelui, comitetului executiv al asociatiei de proprietari si institutiilor cu atributii privind respectarea ordinii si linistii publice sau, dupa caz, instantelor judecatoresti.
(2)Daca o hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari, o decizie a comitetului executiv sau a presedintelui este contrara prevederilor prezentei legi sau este de natura sa prejudicieze interesele proprietarilor, acestia sau orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau poate sesiza cenzorul/comisia de cenzori, compartimentele prevazute la art. 10 sau, dupa caz, poate solicita instantelor judecatoresti anularea in tot sau in parte a hotararii/deciziei si/sau repararea pagubei cauzate.
(3)Orice persoana sau orice proprietar care se considera vatamata/vatamat intr-un drept al sau din cauza neindeplinirii sau indeplinirii defectuoase a atributiilor de catre presedinte, membri ai comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de catre administrator se poate adresa in scris compartimentelor prevazute la art. 10 sau, dupa caz, instantelor judecatoresti.
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 29 August 2019
latka, utilizator
Multumesc, legea o citisem, se pare ca eu o interpretez diferit de ceilalti locatari, si m-ar fi interesat o interpretare mai avizata decat a mea.
Păi spuneți exact cum o interpretează alții, ca sa vedem argumentele. Calea de acces e proprietate comuna și nu are importanță cum o parcurge fiecare.

Pentru o părere a unui profesionist, apelați la consultanța.
Multumesc de disponibilitate. Ce incerc sa inteleg este ce argumente legale pot aduce ca sa nu se adopte un regulament cu prevederi stupide, discriminatorii si, sper eu, ilegale. Daca acesta se adopta, desigur voi apela la un profesionist pentru a-l ataca in instanta.

In ceea ce priveste chestiunea accesului auto, ceilalti locatari interpreteaza ca prin votul asociatiei pot dispune ca cei ce nu au loc de parcare in complex nu pot sa acceada cu masina, alta decat un taxi. Eu interpretez ca atat timp cat drumul de acces este proprietate comuna, asociatia nu poate impune un mod de utilizare diferentiat (unii proprietari pot sa-l parcurga cu masina, iar alti proprietari nu).
Dvs. interpretati corect , drumul de acces catre acea parcare nu poate reglementat decat asa cum prevede legea.

Art. 2
..................................................
Partile comune sunt bunuri accesorii in raport cu proprietatile individuale, care constituie bunurile principale. Toate partile comune formeaza obiectul proprietatii comune. Partile comune nu pot fi folosite decat in comun si sunt obiectul unui drept de coproprietate fortata

Art. 22
(4)Regulamentul condominiului nu poate impune nicio restrictie exercitarii drepturilor proprietarilor in afara celor care sunt justificate prin destinatia imobilului, asa cum este prevazuta in proiectul tehnic si cartea tehnica a constructiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este posibil ca asociatia de proprietari sa detina in proprietate terenul din jurul blocurilor: alei, terenul pe unde trec conducte si cablurile florinc2 florinc2 Buna ziua, Locuiesc intr-un complex rezidential iar proprietarul acestuia (ce a terminat de vandut toate apartamentele), doreste sa doneze catre Asociatia ... (vezi toată discuția)
Fatada balcoane Alex Vanju Alex Vanju Bună seara! Am o întrebare legată de fațada balconului, adică mașina parcată într-o parcare amenajată, mai exact în curtea blocului de sub ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de proprietari de blocuri izolate cristi.c cristi.c Buna ziua, Vin cu o intrebare legata de infiintarea unei asociatii de proprietari: Suntem un cartier nou de blocuri (ansamblu rezidential), iar pentru ... (vezi toată discuția)