avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sunt proprietara de 7 ani a unui apartament la etajul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sunt proprietara de 7 ani a unui apartament la etajul 4 ( ultimul ...

Sunt proprietara de 7 ani a unui apartament la etajul 4 ( ultimul etaj de pe scara) si in debara am teava pluviala. In weekend, datorita ploilor si a cantitatii mari de apa, teava nu a sustinut toata cantitatea de apa venind de pe terasa si s-a desprins.
Administratorul blocului si instalatorul a fixat acea teava cu un inel in tavan dar mi-a mentionat ca va trebui sa suportam noi cheltuilelie reparatiilor ce sunt facute in apartamentul nostru, si al vecinilor de dedesubt (apa infiltrandu-se si la ei in apartament) ei ocupandu-se doar strict de fixarea tevii si spunandu-mi ca trebuia sa ii anunt daca observ ceva in neregula cu ea.
Pe durata a 7 ani de cand sunt proprietara in acest apartament nu mi-a fost vreodata verificata/mentenanta facuta la acea teava pluviala.
Va rog, daca se poate sa ma indrumati cum ar trebui sa gestionez aceasta problema de dauna facuta in apartamentul meu, cat si cine ar trebui sa despagubeasca vecinii de dedesubt, mai clar cine este partinitor la vina.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:16, 31 Mai 2022
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Informati-l pe dl. administrator, care e un angajat, ca:
1. Nu decide el asa ceva, pentru ca nu este in conducerea asociatiei.
2. Legea asociatiilor de proprietari spune altceva, ca acea conducta de scurgere e parte comuna si e in sarcina asociatiei , respectiv a administratorului sa asigure intretinerea ei:
Articolul 35
(1) În cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele:
a) terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafața construită, cât și din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinației construcției, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia;
b) fundația, curțile, grădinile, căile de acces;
c) clădirea propriu-zisă, elementele de echipament comun, inclusiv părțile de canalizare aferente, care traversează proprietățile private;
d) corpurile de clădiri destinate serviciilor comune;
e) locurile de trecere, scările și casa scărilor și coridoarele; pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune; subsolul; coșurile de fum; holurile; instalațiile de apă și canalizare, electrice, de telecomunicații, de încălzire și de gaze de la branșament/racord până la punctul de distribuție către părțile aflate în proprietate individuală; canalele pluviale; paratrăsnetele; antenele colective; podul; pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria; ascensorul; interfonul - partea de instalație de pe proprietatea comună; rezervoarele de apă; centrala termică proprie a clădirii; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura, structura de rezistență; fațadele; acoperișul; terasele;
f) alte bunuri care, potrivit legii, actului de proprietate sau voinței părților, sunt în folosință comună.

De platit, platesc toti proprietarii de pe traseul acelei conducte, pentru stricaciunile facute. Inspectia acelei conducte se poate cere oricind de catre administrator, in baza art. 31 din aceeasi lege.

Articolul 31
(1) Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție cazurile de urgență când termenul pentru preaviz este de 24 de ore.

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 31 Mai 2022
latka, utilizator
Atat timpcat este vorba despre instalatia pluviala care reprezinta parte comuna,administrarea si asigurarea starii tehnice a acesteia intra in responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari
Comunicati administratorului sa studieze temeinic disp L nr 196/2018

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inundatie apartament de teava de scurgere a terasei unui vecin, teava care serveste doar terasa lui Rares Pop Rares Pop Buna ziua! Ma confrunt cu o inundatie la un apartament, la etajul doi, care provine de la o teava de scurgere de la terasa apartamentului de la etajul 4. Teava ... (vezi toată discuția)
Costuri reparatie si desfundare coloana pluviala ...cine suporta ? citaro citaro Buna ziua, ma numesc Sandu și locuiesc într-un bloc cu patru etaje și sase scări...de curând la scara noastră a fost reparata terasa...costurile ... (vezi toată discuția)