avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Costuri reparatie si desfundare coloana pluviala ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Costuri reparatie si desfundare coloana pluviala ...cine suporta ?

Buna ziua, ma numesc Sandu și locuiesc într-un bloc cu patru etaje și sase scări...de curând la scara noastră a fost reparata terasa...costurile reparației au fost suportate de toți locatarii blocului. A fost desfundata o țeava de scurgere a apei pluviale de pe scara noastră, dar costurile au fost împărțite doar pe cinci apartamente... acelea prin care trece țeava de scurgere pluviala; menționez ca suntem 15 apartamente pe scara și exista doua scurgeri de apa de pe terasa......întrebare : Este corect sa plătim doar 5 din 15 ?
Președintele spune ca nu poate sa-i pună și pe ceilalți deoarece țeava trece doar pe la noi prin apartamente....sa fiu mai concis (o țeava trece prin cinci apartamente de 3 camere decomandate)(cealaltă prin 5 apartamente comandate) și cei cu doua camere nu au conducta pluviala...
As dori un răspuns, va rog...
Cu respect
Cel mai recent răspuns: ContSters241232 , utilizator 19:58, 10 Decembrie 2013
Instalatia de scurgere apa de pe terasa imobilului reprezinta parte comuna si c/v intretinere si reparatia acesteia se repartizeaza tuturor proprietarilor
HG nr 1588/2007 SECTIUNEA I
Repartizarea cheltuielilor rezultate din intretinerea, repararea si
exploatarea condominiior
Art. 32. — (1) Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de platä a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine Ia cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
(2) Repartizarea cheltuielilor sau a obIigatiilor financiare pe fiecare proprietate individuala revine administratorului, in cadrul contractului Incheiat cu reprezentantul asociatiei de proprietari a condominiului. Lista de plata se semneaza de administrator si de un membnu al comisiei de cenzori si se aproba de presedinte prin semnatura si aplicarea stampilei asocialiei, persoanele semnatane certificand si raspunzand de corectitudinea Iistei de plata.
(3) Niciun propnietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renutanii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta or in alte situatii.

SECTIUNEA a 4-a
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate
Art. 43. — Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiiIor cu alta destinatie decat aceea de Iocuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.
Art. 44. — (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire Ia proprietatea comuna, cu privire Ia: fondul sau fondunile pentru Iucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare Ia partile de constructii si instaIatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distnibutie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electnica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; intenfonul —
partea de instaIatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisuI si altele asemenea, conform prevedenilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.;
indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari or persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; ccntracte sau poIite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.


Reparatiile la partile comune sunt suportate de catre toti proprietarii in functie de cota-parte indiviza a fiecarui apartament, mai ales coloana de apa pluviala care nu trece prin fiecare apartament.
Presedintele dvs. a gresit, mai ales ca cele doua tevi pluviale "descarca" intreaga terasa aferenta celor 20 apartamente.
Este o metoda de a se complica lucrurile cand nu ai ce face.
Corect ar fi fost ca costurile cu desfundatul conductei pluviale sa fie repartizate la toti proprietarii din scara, proportional cu suprafata utila a apartamentului.
Este corect ca(,) costurile reparatiei sa fie impartite, ca sa le vina tuturor mai usor sa plateasca ceva ce se strica din proprietatea comuna. Deaceea proprietarii se asociaza in asociatii de proprietari, pentru a se sprijini unii pe altii, pentru a realiza un scop comun.
Ultima modificare: Marți, 10 Decembrie 2013
johnpescar, utilizator
ca sa le vina tuturor mai usor sa plateasca ceva ce se strica din proprietatea comuna. Deaceea proprietarii se asociaza in asociatii de proprietari, pentru a se sprijini unii pe altii, pentru a realiza un scop comun.


Cred ca dumneavoastra confundati asociatia de proprietari cu "Caritas-ul", se repartizeaza tuturor proprietarilor PENTRU CA ASA SPUNE LEGEA NU PENTRU CA SUNTEM MARINIMOSI!!!
Ultima modificare: Marți, 10 Decembrie 2013
ContSters241232, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coloane apa pluviala andradaa andradaa Buna ziua, as dori sa intreb intr-o asociatie cu 4 scari dintre care la numai 2 s-au inlocuit coloanele de apa pluviala repartizarea cheltuieliilor se va face ... (vezi toată discuția)
Recuperare prejudiciu produs de spargerea tevii de apa pluviala VirgilW VirgilW Buna ziua, va rog sa-mi comunicati modul in care pot recupera prejudiciile provocate de inundarea apartamentului proprietate personala (ataj 5 din 10) din ... (vezi toată discuția)