Buna ziua. Am sa va povestesc despre cazul meu , intrucat cred ca este destul de rar intalnit in practica judiciara si as dori sa imi spuneti parerea dvs.
In anul 2017 , avand datele cardului unui om de afaceri italian , am creat un cont de Paypal si am investit o parte din banii acestuia (aprox. 7000$) in diverse programe de marketing. Nu am cumparat nimic fizic cu acesti bani , ci doar i-am investit in diverse conturi virtuale.
Dupa aproximativ o luna , are loc la mine acasa o perchezitie domiciliara , in urma careia sunt sustrase 2 laptopuri , un telefon mobil si suma de 10.000 lei .
Am fost acuzat de efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos si acces ilegal la sistem informatic.
In timpul cercetarii penale nu am recunoscut nimic , insa la inceputul procesului am considerat ca cel mai bine este sa recunosc totul pentru ca pedeapsa sa scada cu o treime.
Tinand cont ca nu am avut niciodata probleme cu legea si sunt si o persoana integrata in societate , am primit 2 ani cu suspendare. Prejudiciul a fost recuperat in totalitate , omul de afaceri primind inapoi sumele de bani care eu le investisem.
Problema este ca acei 10.000 lei luati la perchezitia domiciliara nu mi-au mai fost inapoiati.
Am facut Apel pe partea civila , cerand sa imi fie inapoiata suma , dar s-au mentinut hotararile din prima instanta.
Intrebarea mea este:
Chiar nu mai pot face nimic pentru recuperarea acelor bani ? Totusi au fost stransi de mine in decursul a catorva ani si nu au legatura cu faptele mele pe care le-am regretat in fata instantei. Sau se considera ca sunt vinovat si deja nu ar trebui sa mai am alte pretentii ci doar sa fiu multumit ca am scapat cu suspendare ?
Italianul a avut de recuperat cei 7000 dolari + dobânda legală la zi, până la data condamnării dumneavoastră. Dacă nu şi-a recuperat toate pretenţiile ce i-au fost acordate de instanţă, cei 10 000 lei au fost incluşi în despăgubire lui. Asta e o primă explicaţie plauzibilă.
O a doua explicaţie plauzibilă e aceea că s-a considerat că banii respectivi i-aţi obţinut din acele investiţii făcute în mod nelegal pentru italian, şi atunci banii sunt supuşi confiscării speciale, fiind produs al unei infracţiuni.
Ar trebui să citesc sentinţa primei instanţe şi decizia instanţei de apel să vă sfătuiesc cu exactitate. Pentru că s-ar putea să existe şansa unei plângeri la CEDO dacă cei 10 000 lei nu se încadrează clar pe o ipoteză legală de confiscare.
În baza disp. art. 112 alin. 1 lit. e Cod penal confiscă de la inculpatul xx suma de 6240,20 euro, obţinută în urma săvârşirii infracţiunilor.
Menţine măsurile asigurătorii luate prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul xx din data de xx din dosarul nr. xx asupra următoarelor bunuri aparţinând inculpatului xx : suma de 10.000 de lei consemnată la CEC Bank SA pe numele inculpatului xx şi la dispoziţia organelor judiciare în baza recipisei de consemnare nr. xx din xx.
Constată că partea civilă xx (omul de afaceri ) şi-a recuperat prejudiciul
Nu inteleg ce vreti sa spuneti cu "7000 dolari + dobânda legală la zi, până la data condamnării dumneavoastră".
Eu practic nu am intrat niciodata in posesia acelor bani. Am detinut conturile timp de aprox 3 saptamani , dupa care conturile mi-au fost banate , iar banii au fost restituiti instant omului de afaceri.
De asemenea , am depus un extras de cont de la BRD prin care justific provenienta sumei de 10.000 lei , luata la perchezitia domiciliara.
Ca o parere personala , nu cred ca procurorul sau judecatorul au inteles pe deplin ce am facut eu, intrucat la apel , procurorul a spus ca va retine cei 10.000 lei pentru recuperarea prejudiciului , iar eu cand am avut cuvantul am spus ca prejudiciul deja fusese recuperat. Am avut senzatia ca nu erau obligati sa imi dea mie explicatii.
Eventual as putea da link cu hotararea, dar nu stiu daca este legal si daca se pot face publice cazuri pe acest forum.
Eventual îmi puteţi trimite linkul printr-un mesaj privat şi analizez. Să nu existe probleme.
Deci italianul trebuie să îşi fi recuperat integral suma (nu contează dacă cu suma aţi cumpărat ceva fizic sau doar aţi învestit-o în mod virtual), plus dobânda legală la zi pentru perioada în care nu a avut suma la dispoziţie.
Art. 112 alin. 1 lit. e) prevede că se confiscă bunurile care sunt dobândite prin săvârşirea faptei, dacă nu sunt restituite persoanei vătămate şi în măsura în care nu servesc la despăgubirea acesteia. Deci, dacă instanţa ar fi constatat că italianul şi-a recuperat prejudiciul, nu putea să vă confişte suma de 10 000 lei pe acest temei, ci eventual pe altul. De exemplu (ipotetic), dacă ar fi demonstrat că cei 10 000 lei ar fi fost un profit obţinut de dumneavoastră în urma investiţiilor făcute cu banii italianului.
Dacă situaţia se prezintă cum spuneţi, şi aţi putut proba că cei 10 000 lei provin din alte surse, nu din surse infracţionale, ar fi trebuit să vă fie restituiţi.
Există şi opţiunea plângerii la CEDO (dar plângerea trebuie depusă în termen de 6 luni de la data la care vi s-a comunicat hotărârea definitivă a instanţei române). Dacă aţi depăşit termenul de 6 luni, există posibilitatea formulării unei contestaţii la executare potrivit art. 600 Cod procedură penală (deşi temeiul e puţin tras de păr).
Un sfat doresc si eu.
alyn21
Buna seara.Rog frumos pe cineva dupa acest forum sa-mi spuna unde trebuie sa ma prezint si ce acte imi trebuie pentru a-mi ridica o suma de bani care mi-a fost ... (vezi toată discuția)