Bună ziua.Sunt parte vătămată într-o înșelăciune.Am plătit o sumă de bani unei presupuse firme pentru materiale de construcții care nu mi-au fost livrate.In urma plângerii cele trei persoane care m-au înșelat au fost prinse . Unul dintre hoți m-a contactat prin avocat și prin act notarial m-am împăcat cu el după ce mi-a restituit tot prejudiciul. Ulterior și ceilalți doi hoți au declarat în fața judecătorului că vor să se se împace. Întrebarea mea este: am dreptul sa solicit de la cei doi hoți o sumă de bani având în vedere că mi-a fost restituit tot prejudiciul ?? Sub ce formă ??
Dacă v-a fost plătit tot prejudiciul, ce altă sumă de bani mai vreți să obțineți de la ceilalți doi?
În momentul de față, fiind o răspundere solidară, cel care v-a plătit integral prejudiciul poate cere de la ceilalți doi să îi restituie partea lor, dar asta nu vă mai privește pe dvs.
Dvs. ati fost deja despăgubit, chiar dacă doar unul dintre ei v-a plătit, deci nu aveți dreptul să mai solicitați încă o dată plata prejudiciului și de la ceilalți doi.
1234doro
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Am înțeles. Dar va trebui totuși să merg la un notar pentru a semna un document care să ateste împăcarea cu cu fiecare din cei doi ?? Cu al treilea,cel care mi-a plătit prejudiciul, așa am procedat
Eu înțeleg că, în fața judecătorulu , doar cei doi inculpați au declarat că doresc să se împace, nu și partea vătămată. Prin urmare, în funcție de stadiul dosarului și dacă procesul este încă în faza în care nu s-a citit actul de sesizare a instanței, partea vătămată poate solicita și daune morale,de la cei doi inculpați, iar împăcarea poate să mai aibă loc. Împăcarea se face personal, cu fiecare dintre inculpați. Chiar dacă prejudiciul material a fost recuperat, acest fapt nu conduce automat la împăcarea părților, ci se rețin circumstanțe atenuante pentru inculpați, în timp ce, actul împăcării, va conduce la încetarea procesului penal. Este însă necesar un act de voință comun, între partea vătămată și toți inculpații. Astfel, partea vătămată, poate condiționa actul împăcării de plata unor daune morale, iar ulterior acestei plăți, declară și partea vătămată în fața instanței că se împacă, ori dă o declarație la un notar, ori merg cele trei părți la un mediator și încheie un acord de mediere pe care apoi îl vor depune la dosarul de pe rolul instanței. Problema este dacă cele două părți vătămate au mijloace pentru a achita daune morale, dacă partea vătămată este rezonabilă în a le cuantifica și dacă, în lipsa mijloacelor financiare ale inculpaților, partea vătămată ar fi dispusă, oricum, la împăcare. Și, desigur, dacă din punct de vedere procedural, împăcare încă mai poate avea loc.
trandafir2
Moderator 12din 12 utilizatori consideră acest răspuns util
Si mai este o chestie cu impacarile astea (pe care nu o prea auziti), si anume, sa stabiliti in actul incheiat cu inculpatii, ca ei vor plati cheltuielile judiciare, caci altfel o sa recuperati prejudiciul 500 lei si o sa platiti cheltuieli judiciare de 800 lei (dau un exemplu). Bafta!