avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj apartament bun propriu achitat, în mare parte, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj apartament bun propriu achitat, în mare parte, în timpul căsătoriei: sunt șanse să fie despăgubit celălalt soț?

Buna ziua.
Sunt in proces de divort cu minori. Pe 21 mai este pronuntarea. Sotul meu este un om cu un caracter deplorabil si, desi nu vroiam, doresc sa fac proces separat si pt partaj si tot ce obtin, pana la ultimul leu, sa donez unui spital de copii. Nu am nevoie de nimic de la el dar nici nu vreau sa ii las ceva din ce as avea si eu dreptul avand in vedere comportamentulu lui fata de mine si de cei doi copilasi ai nostri.

Mai jos incerc sa dau cat mai multe detalii ca sa ma sfatuiti daca se poate obtine ceva sau nu are rost sa mai incerc.

Cand ne-am cunoscut tocmai isi luase un apartament cu rate Prima casa si avea datorii de cateva mii de euro fata de cativa prieteni. Dupa ce m-am mutat la el am facut pe numele lui un credit cetelem pt a mobila casa, deoarece era aproape goala. El era cel care mergea sa plateasca ratele, deci chitantele erau pe numele lui. Jumatate din rate au fost platite inainte de casatorie si cealalta dupa ce ne-am casatorit. Inainte de casatorie cu 1 luna a luat un credit tot pe numele lui din care si-a achitat o datorie si apoi dupa ce ne-am casatorit a cumparat din strainatate o masina inscrisa pe numele lui.

Absolut toate chitantele si ratele si facturile de achizitii au fost pe numele lui desi amandoi aduceam toti banii din salariile noastre in casa si ii cheltuiam pt casa (el isi sustinea financiar pe ascuns si parintii fara venituri). O datorie de 2000 de euro a platit-o folosind banii obtinuti de la botezul primului copil. Camera copilului a fost mobilata cu bani primiti in mana de la parintii mei. Cununia noastra a fost facuta cu banii de la parintii mei. Pregatirile de botez pt primul copil au fost din bani de la parintii mei.

Sotul incaseaza de la inceput alocatia primului copil si niciodata nu i-a dat banii copilului, folosindu-i mereu ca sa plateasca ratele, chiar si acum cand sunt de jumatate de an mutata din casa lui cu copiii, sotul nu ii da alocatia de la stat baietelului.
Cand am plecat de acolo am luat doar hainele mele si ale copiilor, jucariile si bunurile noastre personale.

Credeti ca sunt sanse sa primesc inapoi ceva la partaj daca toate sunt pe numele lui? Am avut regim matrimonial de bunuri comune, asta nu inseamna ca tot ce realizam in timpul casniciei se imparte la 2 in caz de separare?
Ce sfaturi imi puteti da in acest sens?
Va multumesc mult!
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 12:26, 20 Mai 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Toate bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune, legea prezumand contrbutia egala a sotilor la dobandirea bunurilor. Cel care pretinde o cota majorata va trebui insa sa o dovedeasca.

De asemenea si toate datoriile contractate in timpul casatoriei sunt datorii comune si tot in mod egal tb suportate de fostii soti, daca contractarea acelor datorii a avut in vedere nevoile casatoriei.

La imobilul dobandit inaintea casatoriei nu veti avea insa niciun drept de proprietate, doar un drept de creanta asupra a 1/2 din ratele platite in timpul casatoriei.

Un proces de partaj este un proces de durata si care aduce cu sine costuri f mari: 3% din valoarea bunurilor o reprezinta taxa de timbru, apoi veti avea de efectuat expertize pretuitoare a valorii bunurilor si de asemenea si onorariul de avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament prima casa înainte de căsătorie Netta Netta Apartament prima casa înainte de căsătorie. Am achiziționat în urma cu 5 ani un apartament cu programul prima casa, fiind necasatorita, și anul acesta ... (vezi toată discuția)
Speta executare silita datorii pynu pynu Buna ziua , Se da urmatoarea speta : Sotia este executata silit de catre fisc pentru datorii , ea nu detine pe numele ei nici o propiretate care poate fi ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune ContSters282316 ContSters282316 Va rog ajutati-ma si pe mine cu o lamurire. Am plecat din casa in octombrie2009 doar cu hainele, eram insarcinata si am lasat totul in casa. Acum ne judecam ... (vezi toată discuția)