avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Apartament prima casa înainte de căsătorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Apartament prima casa înainte de căsătorie

Apartament prima casa înainte de căsătorie.
Am achiziționat în urma cu 5 ani un apartament cu programul prima casa, fiind necasatorita, și anul acesta urmează să mă căsătoresc. Locuiesc împreună cu viitorul soț de aproximativ 2 ani în apartamentul părinților lui, iar apartamentul meu, luat cu prima casa, urmează sa fie închiriat. Toate datoriile apartamentului meu, rate la bancă, facturi le plătesc singură. A fost renovat și mobilat complet din banii mei. La fel și în apartamentul părinților lui ne împărțim cheltuelile (dânșii locuiesc în alta casă). Doresc sa știu dacă regimul comunității legale, înseamnă dacă viitorul sot, va avea vreun drept la apartament, sau este bunul meu înainte de căsătorie.
Tot anul acesta, viitorul sot construiește o casa din banii lui, pe un teren proprietate al tatălui, casa fiind trecuta pe numele tatălui, urmând ca la succesiune sa ii revină soțului apartamentul în care locuim și casa care urmează sa fie construită. Deci, la căsătorie, soțul nu are nici-un imobil pe numele lui, locuim în casa părinților lui, iar eu am apartamentul la care mai am de plata 18 ani de rate și o casa lăsată moștenire de bunici în urma cu 26 ani. Soțul plătește lunar o pensie alimentara copilului din prima căsătorie iar eu ratele la apartamentul meu.
Care ne sunt drepturile? Este necesara o convenție matrimoniala?

Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2022
Netta, utilizator
Buna ziua,

Bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei sunt proprii.

Daca, insa, sotul plateste ratele bancare , in timpul casatoriei, acesta poate invoca un drept de creanta.

Puteti perfecta o conventie de separatie legala de bunuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! urmeaza sa ma casatoresc si eu detin un apartament ... CrissB22 CrissB22 Buna ziua! Urmeaza sa ma casatoresc si eu detin un apartament cumparat inainte de casatorie, dar in care am locuit impreuna cu viitorul meu sot de aprox 5 ani. ... (vezi toată discuția)
Prima casa luminita45 luminita45 Buna ziua!!! Doresc sa imi achizitionez o locuinta prin programul prima casa, mama mea fiind coplatitor dar nu si coproprietar.Eu nu sunt casatorita ... (vezi toată discuția)
Tranzactie vanzare-cumparare locuinta - dupa casatorie corinabulau corinabulau Buna ziua, in urma cu 3 saptamani am inceput demersurile la un credit ipotecar pentru o locuinta. Procedura este destul de avansata, urmeaza ca odata ce ... (vezi toată discuția)