Sunt 2 situatii in care un angajat poate face Contestatie:
1. - conform LEGII-CADRU nr.153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice
Art. 37: Soluţionarea contestaţiilor
(1)Soluţionarea contestaţiilor în legătură cu stabilirea salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare, a sporurilor, a creşterilor salariale, a premiilor şi a altor drepturi care se acordă potrivit prevederilor prezentei legi este de competenţa ordonatorilor de credite.
(2)Contestaţia poate fi depusă în termen de 20 de zile calendaristice de la data comunicării actului administrativ de stabilire a drepturilor salariale, la sediul ordonatorului de credite.
(3)Ordonatorii de credite soluţionează contestaţiile în termen de 30 de zile calendaristice.
(4)Împotriva modului de soluţionare a contestaţiei persoana nemulţumită se poate adresa instanţei de contencios administrativ sau, după caz, instanţei judecătoreşti competente potrivit legii, în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării soluţionării contestaţiei. Instanţa se pronunţă de urgenţă şi cu precădere.
2. conform LEGII nr.62 /10.05.2011 a dialogului social, republicată
Art. 211
Cererile pot fi formulate de cei ale căror drepturi au fost încălcate după cum urmează:
a)măsurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau încetare a contractului individual de muncă, inclusiv angajamentele de plată a unor sume de bani, pot fi contestate în termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunoştinţă de măsura dispusă.
Va rugam frumos sa ne ajutati cu un raspuns:
- daca salariatul a depus o Cerere de incetare a Contractului de munca,
cu acordul partilor si fara preaviz,
in Decizia de incetare
ce Termen de Contestatie se trece ? 30 sau 45 de zile calendaristice ?