Mama e trimisă în judecată pe art.379 alin (2), din dosar s-au volatilizat peste 200 de pagini depuse în apărare. În procesul preliminar "Măsuri şi excepţii...", avocatul mamei a declarat că nu are excepţii de ridicat, spre surprinderea ei, care a cerut ca avocatul să invoce dispariţia acestor pagini şi multe alte nereguli petrecute în cursul cercetării penale. A schimbat avocatul, dar procesul a început.
Întrebare:
1.În procesul de fond poate invoca toate excepţiile pe care avocatul precedent nu le-a cerut?
2.Dacă DA, când şi sub ce formă?
3.Conform legii, lipsa plângerii prealabile înlătură răspunderea penală, ori nici parchetul, nici instanţele nu au observat acest "amănunt", iar instanţa, acum, nu ţine cont de asta, audiază martori pentru fapte care n-ar trebui să fie avute în vedere. Ce e de făcut?
Mulţumesc.
Dispariția filelor din dosar poate fi invocata oricând, nu doar pe camera preliminara, pentru ca nu privește doar un aspect de legalitate.
Ca sa înțelegeți mai bine: in camera preliminara se invoca aspecte privind legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală.
Apoi, in faza de judecata, se vorbește doar de temeinicie și de fondul acuzatiei.
Dar dispariția filelor din dosar e o chestiune gravă care poate fi invocata oricând, tine de existența in sine a dosarului.
Dacă nu exista plângere prealabila se va putea solicita încetarea procesului penal pe fondul cauzei.
Mulţumesc, domnule avocat.
S-a solicitat în şedinţa publică, dar instanţa a unit excepţia cu fondul şi a citat martorii.
Se pot scrie acum nişte "Note", între termene, ca să înţeleagă instanţa că nu are rost să asculte martori dacă lipseşte plângerea prealabilă?