avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... liberalitati excesive
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

liberalitati excesive

"Promisiunea de vanzare nu transfera proprietatea ,ci da nastere unor obligatii cu caracter personal pentru parintii tai care sunt obligati fata de tine sa vanda in viitor bunurile respective."

Daca parintii au decedat si nu s-a incheiat contract de vanzare cumparare in forma autentica, ce se intampla cu promisiunea de vanzare cumparare? Produce efectul de transfer al proprietatii, sau imobilul obiect al vanzarii cumpararii se inscrie la masa succesorala si se imparte mostenitorilor ?
Cel mai recent răspuns: barbup , utilizator 15:28, 29 Noiembrie 2009
buna seara!
masa succesorala este formata atat din dr cat si din obligatii.
normal ca imobilul se va include in masa succesorala, nu a iesit din patrimoniul parintilor.
dar, pe de alta parte dvs in calitate de mostenitori va incumba obligatia sa incheiati contractul de vc.
Ultima modificare: Marți, 24 Noiembrie 2009
ContSters97658, utilizator
Dar cu cine se va incheia contractul de vanzare cumparare daca promitenta vanzatoare a decedat? Sunt obligat sa inchei contract vc cu fratele meu care este si el mostenitor? Am incheiat cu mama un antecontract, care nu s-a finalizat cu act autentic, mama a decedat, am un frate, imobilul intra la masa succesorala; ce se va intampla?
:D O speta interesanta!
Daca imobilul respectiv este singura proprietate atunci in mod cert tranzactia nu se va finaliza deoarece si fratele dvs are dreptul la rezerva succesorala si , in cazul unei eventuale vanzari , i-ar fi incalcat acest drept!Deci imobilul se va imparti intre descendenti in cote de 1/2 si 1/2 sau de 3/8 fiecare si 1/4 catre sotul supravietuitor (in cazul in care exista )
buna seara!
odata acceptata succesiunea se va produce o confuziune de patrimonii intre patrimoniul dvs si al mamei, ceea ce presupune ca se vor stinge prin confuziune dr si obligatii.
dvs si fratele dezbatand succesiunea veti dobandi niste cote parti din acel imobil!
dupa cum v-am mai scris prin succesiune se transmit atat dr si cat si obligatii!
deci fratelui dvs ii incumba obligatia sa va vanda partea din imobil pe care o mosteneste.
vis-a-vis de rezerva succesorala aceasta se aplica doar liberalitatilor!
nu si actelor cu titlu oneros!
Din pacate acel act cu titlu oneros este oricum lovit de nulitate din 2 motive:
1--se presupune a fi o donatie deghizata fiind facut catre unul dintre copii
2--oricum nu era finalizat! Deci intai ar fi intrat in masa succesorala si dupa aceea s-ar fi efectuat asa-zisa "vanzare"
Deci , ramane asa cum am zis ! Nu are nici o valoare actul!:D Cel putin in acceptiunea mea! dar poate ca dna avocat Ioana Cristea poate convinge instanta de judecata ca un antecontract de vanzare cumparare efectuat intre parinte si unul dintre copiii sai nu este o donatie deghizata!=D>

Alte discuții în legătură

Cum sa intru si sa locuiesc in casa parintilor mei GherghinaP GherghinaP Va rog un sfat; Cum pot sa intru efectiv si sa locuiesc in casa parintilor mei in urmatoarea situatie: In urma cu un an , perioada in care ma aflam in ... (vezi toată discuția)
Se poate ataca contractul de donatie cu scutire de raport? Anamaria37 Anamaria37 Buna ziua, parintii mei mi-au donat apartamentul lor bun propiu mie prin contract donatie cu scutire de raport, retinandu-si dreptul de uzufruct viager, iar eu ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se poate ataca de catre mostenitori un contract de vinzare cu clauza de uzufruct viager catre unul din copii? denisb denisb Buna ziua, Am urmatoarea situatie: In anul 2001 parintii mei si cu mine am semnat un contract de vinzare cumparare a apartamentului lor cu clauza viagera. ... (vezi toată discuția)