avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

1) Parintii mei vor sa-mi lase mostenire o casa.Ce fel de acte putem face pt a fi sigur ca dupa ce nu vor mai fii in viata voi avea drepturi depline pt. imobil ?
2) Sora mea este de acord sa vina se semneze in fata notarului ca nu are pretentii pt. acest imobil dar nu stiu daca peste catva ani se poate razgandii.
3) Este bine sa facem vanzare -cumparare , cu semnatura sorei, s-au putem face si donatie?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Drepturi depline aveti de la data semnarii contractului. Depinde ce vor parintii. Daca le dati bani, incheiati un contract de vanzare cumparare, daca nu le dati bani incheiati un contract de donatie, daca vor ingrijire, incheiati un contract de intretinere.
2. Degeaba e de acord. O astfel de declaratie nu are nicio valoare juridica, atat timp cat traiesc parintii. Orice pact asupra unei mosteniri viitoare, este lovit de nulitate absoluta. In plus, proprietari sunt parintii dvs. Nu trebuie sa ii ceara voie surorii dvs pentru a face acte cui doresc.
3. La contractul de vanzare cumparare trebuie sa faceti dovada achtarii pretului (peste 50.000 lei, doar prin virament bancar). Fara o astfel de dovada, actul se prezuma a fi donatie deghizata.
Ultima modificare: Joi, 23 Mai 2019
raluk0207, utilizator
Cel mai sigur sigur sigur este sa asteptati sa decedeze ambii parinti, dezbateti succesiunea, iar in masura in care sora dvs nu are pretentii va da declaratie de renuntare la succesiune.
Valoarea minima a casei in grila notarului este de aproximativ 300.000, Ce suma ar trebui virata in contul parintilor pt. a nu fi considerata o donatie deghizta?
Parintii mai detin si un apartament , pe care vor sa-l lase sorei, putem face o intelegere la notar in acest sens?(eu cu casa , ea cu apartamentul )
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar trebui virat pretul real al pietei.
Parintii pot sa faca fiecaruia cate un contract de donatie. Astfel, fiecare primind cate ceva, nu vor mai putea cere ulterior reductiunea.
Incheiati un contract de intretinere.

In cuprinsul actului, mentionati faptul ca sora a fost de acord cu incheierea acestui act.

Contractul de intretinere presupune indeplinirea obligatiei contractuale de intretinere, prin asigugarea subzistentei intretinutului, pe perioada vietii.

Cata vreme obligatia de intretinere este realizata, contractul in sine nu poate fi rezolutionat, rezolutiunea fiind o cauza ca lipseste de eficacitate actul juridic.

Obligatia de de intretinere va fi detaliata in contract, ea poate consta in asigurarea de bunuri , alimente, diverse produse, medicamente, orice servicii.

Contractul de intretinere nu poate fi apreciat drept o liberalitate, o donatie deghizata cata vreme obligatia de intretinere este indeplinita.

(aveti in vedere si manifestarea de vointa din partea surorii dvs).


Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire adidenisa adidenisa Ce diferenta este intre contract vanzare cumparare a unui imobil?? si Contract vanzare cumparare cu titlu de dontie???.Referitor la impozite si la siguranta ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie? mirey32 mirey32 Buna ziua! Am cumparat o casa si, din motive personale, am trecut-o pe numele mamei mele. In decursul acestui an vrem sa trecem casa pe numele fiului nostru ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare imobil cu plata in rate fm_2511 fm_2511 Parintii mei detin in proprietate un teren+casa de locuit, au doi copii (eu+sora mea). Impreuna cu parintii am stabilit o « impartire » a ... (vezi toată discuția)