Bună ziua! Bunicii mei și-au dorit ca apartamentul pe care îl dețin să-mi rămână mie, motiv pentru care au încheiat un contract de donație cu mine, cu scutire de raport, ținând cont de uzul fruct viager. Recent, a decedat bunica mea, iar tatăl meu și fratele său pregătesc succesiunea. Cum va fi adus acest apartament la masa succesorală și care sunt procentele la care ei au dreptul? Menționez că în proprietatea bunicilor mai există un mormânt.
Notarul la care am încheiat contractul de donație mi-a spus că moștenitorii direcți pot solicita aducerea donației la masa succesorală și-și pot cere partea.
Cred ca v-a vorbit despre reductiune, ceea ce e cu totul altceva.
Adica: daca donatia respectiva le incalca rezerva succesorala (bunicii v-au donat tot ce aveau si nu mai aveau alte bunuri), tatal dvs si unchiul pot solicita reductiunea donatiei. Mai exact, fie sa primeasca si ei o parte din imobil, fie sa le achitati sulte.
Reductiunea donatiei se solicita pe cale judecatoreasca in termen de 3 ani de la decesul donatorilor.
Daca bunicii mai aveau si alte bunuri la data decesului, inseamna ca tata si unchiul au de unde sa isi satisfaca rezerva.
Da, cam așa ceva! E singurul bun pe care-l aveau. Acum, ce mai e trecut pe ei e un mormânt. Știți să-mi spuneți care e maximul pe care îl pot solicita din valoarea apartamentului?