avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara !Am o intrebare in legatura cu un act de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara !Am o intrebare in legatura cu un act de donatie

Buna seara ! Ma numesc Monica si sunt din Iasi.Am o intrebare legata de un act de donatie a unui imobil facut de bunicamea in 2001 ,pe cand eram minora.Bunica mea are o singura fiica , pe mama mea. Intrebarea mea este.daca.poate mama sa atace donatia dupa moartea bunicii mele? (donatia find facuta pe numele meu ) .Specific ca am fost data in plasament familial la bunica din 2003 , mama necontribuind cu nimic la cresterea mea , iar bunica mai are jumate din imobilul in care sta mama ..pe langa cel donat mie . In actul de donatie este specificat "cu scutire de raporta minorei Monica",actual am 20 de ani .In cazul in care ma poate ataca ...se desfiinteaza donatia? i se revine mamei mele tot? ce- as putea face pentru a ma pune la adapost ?
Mama ta ca si fiica a defunctei are dreptul la jumatate din ce a avut, chiar daca ti-a facut tie act de donatie. O sa se reduca liberalitatile excesive, tu o sa ai 1/2, iar mama 1/2
ce pot face pt a nu mai beneficia de acea jumatate? doar mai primeste jumatate din cel de al doilea imobil prin care il detine cu mama :)
TRebuie facute calcule, depinde de valoarea celor doua imobile. Din toata averea bunicii (inclusiv acea donatie), mama trebuie sa mosteneasca jumatate din avere, ca valoare. Daca acea jumatate de casa are valoare similara casei donate dv., e ok. Sau daca mai sunt alte bunuri de mostenit: terenuri etc.
intrebarea mea este ce as putea face pentru a ramane integral cu imobilul donat de catre bunica mea? un alt act?
daca ma da in judecata..desi il intabulez...mai poate avea castig de cauza? si sa ii restitui jumate din apartament?

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa moarte iuli113 iuli113 ma intereseaza si pe mine daca ma poate ajuta cineva. bunica mea a decedat ea este trecuta in c.f.ca fiind proprietara a unui imobil,bunica are un sot pe ... (vezi toată discuția)
Mostenire pentru doar unul dintre succesibili cezarpoenaru cezarpoenaru am o intrebare si as dori cateva lamuriri.bunica mea este in viata si ar dori sa lase mamei mele mostenire,casa pamintul etc.MENTIONEZ ca mama mea a avut o ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire petrovantea12 petrovantea12 Buna, este nevoie de dezbaterea mostenirii in urmatoarea situatie: -bunicii au facut act de vanzare cumparare(imobil), nepotilor ca dupa decesul lor acestia ... (vezi toată discuția)