Buna seara ! Ma numesc Monica si sunt din Iasi.Am o intrebare legata de un act de donatie a unui imobil facut de bunicamea in 2001 ,pe cand eram minora.Bunica mea are o singura fiica , pe mama mea. Intrebarea mea este.daca.poate mama sa atace donatia dupa moartea bunicii mele? (donatia find facuta pe numele meu ) .Specific ca am fost data in plasament familial la bunica din 2003 , mama necontribuind cu nimic la cresterea mea , iar bunica mai are jumate din imobilul in care sta mama ..pe langa cel donat mie . In actul de donatie este specificat "cu scutire de raporta minorei Monica",actual am 20 de ani .In cazul in care ma poate ataca ...se desfiinteaza donatia? i se revine mamei mele tot? ce- as putea face pentru a ma pune la adapost ?
Mama ta ca si fiica a defunctei are dreptul la jumatate din ce a avut, chiar daca ti-a facut tie act de donatie. O sa se reduca liberalitatile excesive, tu o sa ai 1/2, iar mama 1/2
TRebuie facute calcule, depinde de valoarea celor doua imobile. Din toata averea bunicii (inclusiv acea donatie), mama trebuie sa mosteneasca jumatate din avere, ca valoare. Daca acea jumatate de casa are valoare similara casei donate dv., e ok. Sau daca mai sunt alte bunuri de mostenit: terenuri etc.