avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intelegere cu promisiune de vanzare/cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intelegere cu promisiune de vanzare/cumparare

Buna ziua, am urmatoarea intrebare, vreau sa inchiriez un apartament. Apartamentul face parte dintr-o masa succesorala. Inca nu s-a terminat procesul de succesiune. Persoana cu care tratez este unul din cei trei mostenitori, adica unul din cei doi fii ai celor doi soti (acum decedati) proprietari ai apartamentului. Au fost doi frati, cel cu care discut eu, si unul decedat (dar care are o fiica din prima casatorie si inca o sotie). Vreau sa stiu daca o intelegere notariala sau un alt fel de intelegere semnate intre mine si aceasta persoana (care sa fie o promisiune de cumparare si sa specifice ca chiria platita pana la data hotararii judecatoresti definitive sa devina avansul pentru eventuala cumparare a apartamentului) au valoare ulterioara. Daca da, ce fel de act trebuie incheiat, in ce conditii, si cum se fixeaza pretul.
Va multumesc si va urez o zi buna.
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 09:14, 25 Noiembrie 2009
buna ziua!
asteptati sa se finalizeze procedura.
nu ati precizat daca tot acum partile au cerut si paratjarea masei succesorale, daca au cerut-o trebuie sa vedeti in lotul cui va cadea bunul imobil, sau daca nu se cere partajarea lui, contractul trebuie incheiat cu toti coproprietarii.
Mostenitorul contactat de dvs. poate sa faca acte translative de proprietate doar in ceea ce priveste cota sa de mostenire, el putand sa si vand a aceasta cota ideala, chiar inainte de finalizarea procesului de partaj si a iesirii din indiviziune, cu conditia ca sa isi pastreze calitatea de mostenitor.
Mostenitoprul nu isi poate asuma alte obligatii, precum cea de transformare a chiriei in avans pentru intregul bun, pentru simplu fapt ca acesta nu ii apartine; asadar aveti nevoie de acceptul tuturor celorlalti mostenitori.
Cel mai bine asteptati finalizarea dezbaterii succesiunii. Nu de alta, dar sa nu aveti probleme dupa. Fiecare mostenitor poate sa dispuna doar de cota sa de mostenire si presupun ca in acest caz apartamentul excede cotei fiilui cu care sunteti in tratative....
2007_rozi a scris:

Cel mai bine asteptati finalizarea dezbaterii succesiunii. Nu de alta, dar sa nu aveti probleme dupa. Fiecare mostenitor poate sa dispuna doar de cota sa de mostenire si presupun ca in acest caz apartamentul excede cotei fiilui cu care sunteti in tratative....

=D> Orice tratative purtati dvs trebuie sa aveti in vedere ca acel mostenitor va avea dreptul la o cota parte din acel imobil , deci , in cele din urma , va trebui sa tratati cu toti mostenitorii! Pentru a fi totusi sigur ca nu pierdeti cumva avantajul inchirierii acelui imobil puteti semna un acord de principiu cu acel mostenitor, acord care insa nu reprezinta decat o promisiune a mostenitorului ca va va inchiria dupa dezbatarea succesiunii imobilul respectiv!B-)
Rodica si Ioana au perfecta dreptate! S-ar putea ca , dupa dezbatarea succesiunii , in urma partajului succesoral , mostenitorii sa se inteleaga intre ei si acel bun sa nu se afle nici macar in cota parte indiviza in patrimoniul mostenitorului cu care dvs ati purtat acele tratative!B-)
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ale14 ale14 buna seara, tatal meu detine un apartament impreuna cu fratele lui dar nu este pe numele la nici unu, ci al bunicilor mei, asadar, unchiul meu a inchiriat ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare marinica71 marinica71 tatal meu are un apartament achizitionat din prima casatorie .la acest apartament mostenitori suntem eu fratele meu si tatal meu.tatal meu imi poate vinde ... (vezi toată discuția)
Succesiune intarziata cris99 cris99 Buna ziua,. Bunica mea a decedat acum 9 luni, dorim sa deschidem succesiunea, mama mea este unicul copil. Bunicul meu a decedat acum 15 ani si nu am facut ... (vezi toată discuția)