avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident muncă
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident muncă

Există o directivă UE prin care accidentul produs de la locul de muncă spre domiciliu sa nu mai fie încadrat la accident de muncă?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:00, 30 Mai 2019
Nu am cunoastinta de o astfel de directiva. Chiar daca exista trebuie traspusa in legislatia romaneasca.
In prezent Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.30 (1) În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă:
g) accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul şi pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de muncă organizat de angajator, şi invers;
(2) În situaţiile menţionate la alin. (1) lit. g), h), i) şi l), deplasarea trebuie să se facă fără abateri nejustificate de la traseul normal şi, de asemenea, transportul să se facă în condiţiile prevăzute de reglementările de securitate şi sănătate în muncă sau de circulaţie, în vigoare.
In fisa individuala de instruire in domeniul ssm a fiecarui lucrator se face mentiune despre traseul de urmat de la domiciliu spre serviciu si retur, respectiv se precizeaza orele/ intervalul orar la care se face deplasarea.
Mulțumesc!
Nu exista asa ceva, mai mult tendinta este ca anumite deplasari spre locul de munca sa fie considerate timp de lucru si in consecinta sa fie platit de angajator. Curtea Europeana de Justitie a decis, in urma unei actiuni intentata de sindicatele spaniole companiei Tyco, specilizata in sisteme anti-furt, ca, in cazul „in care lucratorii nu au un loc de munca fix sau obisnuit, timpul de deplasare a acestor lucratori de la domiciliu la clienti constituie „timp de lucru””. Decizia este importanta si pentru angajatii din tara noastra care se afla in aceasta situatie, de pilda, instalatori, electricieni, agenti de vanzari sau, ca in cazul Tyco, tehnicieni care instaleaza sisteme de securitate si care nu au nevoie sa treaca pe la „birou”, ci pot merge direct de acasa la client.
Cred ca este util sa dam un link cu adresa (daca o aveti) unde gasim hotararea CEJ legat de deplasari spre locul de munca.
[ link extern ]

[ link extern ]

Decizia data de CEJ, in 2015, se refera numai la angajatii care nu au un loc de munca fix, si isi incep activitatea plecand de la domiciliu, spre primul client. Este vorba despre cei care presteaza anumite activitati la domiciliul persoanelor fizice sau la sedii de firme, cum ar fi: agenti de vanzari, specialisti in instalatii electrice, de gaze, de cablu etc.
In aceeasi categorie ar trebui sa fie si lucratorii din domeniul constructiilor, care nu au loc de munca fix, ci pe santiere temporare si mobile. Un angajat in constructii, spre exemplu, nu poate intocmi o declaratie de traseu, atata timp cat locul sau de munca se poate schimba de mai multe ori, pe durata unei luni.
In aceste cazuri, in contractul individual de munca, locul de munca este mobil, ceea ce presupune aplicarea clauzei de mobilitate si a indemnizatiei corespunzatoare, conform prevederilor din Codul Muncii.
Codul muncii, la art. 111, prevede: "Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare."
Nu este prevazut si timpul de deplasare al lucratorului mobil de la domiciliu catre locul de munca.

Alte discuții în legătură

Accident de munca pe traseul locuinta-seviciu virgil64 virgil64 In ce act legislativ se precizeaza ca un accident petrecut pe traseul locuinta- serviciu si inapoi,se poate considera accident de munca ? (vezi toată discuția)
Declarația de traseu: ce ar trebui să conțină în cazul angajaților unei firme care nu desfășoară activități la sediu și nu are nici punct de lucru? Dana Gelea Dana Gelea Buna ziua, As vrea sa aflu si parerea dumnevoastra in ceea ce priveste declaratia de traseu. Se ia o firma ce nu desfasoara activitati la sediul social si ... (vezi toată discuția)
Instructiuni flori9 flori9 Buna ziua, as vrea sa ma lamureasca cineva in ceea ce priveste instructiunile proprii de traseu. Cand se fac si in ce conditii? Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)