avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Împărțire consum de gaze naturale
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Împărțire consum de gaze naturale

În ședința de proprietari vecinii au votat și au fost de acord ca mama mea care are 90 de ani și folosește aragazul ca sa se încălzească sa plateasca jumătate din consumul de gaze de pe scara blocului cu 20 apartamente și 36 persoane. Consider abuziv și inuman și practic imposibil ca mama sa consume gaz cît pt. 18 persoane, și practic nu există dovezi concrete si nu au cum sa demonstreze nici ei și nici eu care este consumul real al mamei ,chiar dacă foloseste aragazul ca sursa de căldură. Ce pot face ca rezolv acest abuz.. fiecare vecin plateste 8 lei de persoană, iar mama ar avea de plata 307 lei..multumesc pt. RASPIUNS SI AJUTOR
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2019
Madamcorina, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 06:03, 29 Mai 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Primul lucru pe care-l puteti face este (sau poate era) contestarea in scris a listei afisate privind cheltuielile la intretinere. Acest lucru este prevazut de legea 196/2019:
Art.28
1) Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociației, să solicite în scris și să primească copii după orice document al acesteia. Proprietarii care solicită copii după documentele asociației de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora.
(2) În vederea bunei informări a proprietarilor, asociația de proprietari amplasează la loc vizibil un avizier la care sunt afișate documente, în conformitate cu prevederile prezentei legi.
(3) Proprietarii din condominii au dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și, după caz, să o conteste în scris în termen de 10 zile de la afișarea listei de plată. Președintele asociației de proprietari este obligat să răspundă, în scris, la contestație în termen de 10 zile de la primirea acesteia.
(4) În cazul în care președintele sau administratorul nu ia toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociației de proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv și cenzorul/comisia de cenzori. În situația nesoluționării sau a soluționării necorespunzătoare a solicitărilor notificate în termen de 10 zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor prevăzute la art. 10.

Dupa ce primiti acest raspuns, puteti da in judecata asociatia, asa ca va trebui sa va angajati un avocat. Sau cel putin in cererea adresata asociatiei mentionati faptul ca urmatorul pas este sa va adresati instantei, in baza art. 29 din aceeasi lege:
Art. 29
(2) Dacă o hotărâre a adunării generale a asociației de proprietari, o decizie a comitetului executiv sau a președintelui este contrară prevederilor prezentei legi sau este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceștia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său poate sesiza cenzorul/comisia de cenzori, compartimentele prevăzute la art. 10 sau, după caz, poate solicita instanțelor judecătorești anularea în tot sau în parte a hotărârii/deciziei și/sau repararea pagubei cauzate.
Modele (1)
(3) Orice persoană sau orice proprietar care se consideră vătămată/vătămat într-un drept al său din cauza neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de către președinte, membri ai comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator se poate adresa în scris compartimentelor prevăzute la art. 10 sau, după caz, instanțelor judecătorești.

Tehnic vorbind aveti urmatoarea situatie, calculind consumul de gaz in acel condominiu la un pret estimat de 1,75 RON/mc :
- un apartament a consumat apx. 175 mc/luna
- 19 apartamente au consumat cite apx. 4,5 mc/luna

O familie normala consuma doar pentru gatit, apx. 10-15 mc/luna

Sa explice asociatia de ce persoanele care locuiesc in celelalte apartamente nu gatesc si cum isi prepara termic mincarea.

Un aragaz cu 4 arzatoare are:
- cel mare un consum orar de apx. 0,25 mc/h (cam la fel si cuptorul)
- cele medii un consum orar de apx. 0,16 mc/h
- cel mic un consum orar de apx. 0,09 mc/h

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! În luna iunie am sunat la distrigaz, sa sesizez ... Neagu Camelia Neagu Camelia Bună ziua! În luna iunie am sunat la Distrigaz, sa sesizez întreruperea gazului de doua zile, după ce am contactat administratorul Asociației de locatari, ... (vezi toată discuția)
Bună ziua cine poate să-mi răspundă la citeva nelămuriri ... R-ix R-ix Bună ziua cine poate să-mi răspundă la citeva nelămuriri dacă nu locuiesc într-un ap.de ce sunt băgat la intreținere cu o persoană având in vedere ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, fratele meu nu a dat indexul la apa timp de 3 ani ... Dan6545 Dan6545 Buna ziua, fratele meu nu a dat indexul la apa timp de 3 ani si a platit luna de luna cate 20 - 30 m3 desi el consumase mult mai putin, iar in anumite luni ... (vezi toată discuția)