avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... data decesului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

data decesului

daca intr-un act de deces strain data decesului e trecuta de tip interval (a decedat intre 09.11.2009, ora 20,00 si 10.11.2009 ora 12,00 de exemplu) cum se face transcrierea certificatului in registrele romane, deoarece in strainatate nici o institutie nu mai face modificari asupra actului / nici medicina legala, nici instantele nu mai au atributii in acest sens. exista vreo reglementare in Romania de considerare a unei mentiuni straine sau de modificare a acesteia in sensul de a fi recunoscuta de autoritatile romane si de a putea fi aplicata pentru transcriere?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters84518 , utilizator 18:28, 25 Noiembrie 2009
Dovada mortii inclusiv data ei, se face cu certificatul de deces eliberat ca urmare a constatarii mortii in mod direct (moarte fizic constatata) de catre organele abilitate de lege. (Decret nr. 31/1954)
Transcrierea actului de deces se va face intocmai asa cum este precizat in actul de deces strain.
Stabilirea orei, eventual a minutului mortii prezinta importanta practica numai in cazul in care doua sau mai multe persoane cu vocatie succesorala reciproca sau unilaterala, au decedat in aceeasi zi .
Cu alte cuvinte daca a decedat o singura persoana, intervalul de timp mentionat de dvs nu are influente notabile asupra persoanelor chemate a mosteni, asupra datei de la care incepe sa curga prescriptia dreptului de optiune succesorala, asupra momentului transmiterii mostenirii, asupra legilor aplicabile, s.a.m.d.
Daca au decedat in acelasi interval de timp doua sau mai multe persoane care s-ar fi putut mosteni una pe cealalta atunci lucrurile se complica si este necesara stabilirea datei mortii cu exactitate ori, acolo unde nu este posibil a se stabili daca un a supravietuit celeilalte (fie si numai pentru cateva secunde) aplicarea prevederilor legale cu privire la comorienti. (persoane socotite ca au decedat deodata).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog raspundeti montecarlobaby montecarlobaby Suntem 2 surori. Daca parintii mei si sora mea decedeaza deodata cumnatul meu ar avea drept la mostenirea bunurilor parintilor mei? dar daca parintii mei ... (vezi toată discuția)
Comorienti ..sau nu.. larat larat faptul ca undeva ar fi consemnat ca doua persoane,sot si sotie,fara copii, au murit la un interval de cateva minute intr-un accident,poate face diferenta in ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa moartea unei familii in aceeasi zi, in accident ContSters287867 ContSters287867 Buna seara. Am in vecini o situatie dureroasa pentru ei. Intr-un accident, a murit o tinara familie fara copii. Casnicia a durat putin peste 2 ani. Ambii ... (vezi toată discuția)