avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa moartea unei familii in aceeasi zi, in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa moartea unei familii in aceeasi zi, in accident

Buna seara.
Am in vecini o situatie dureroasa pentru ei.
Intr-un accident, a murit o tinara familie fara copii. Casnicia a durat putin peste 2 ani. Ambii soti erau unici copiii la parintii lor. Traieste mama baiatului. Parintii fetei sint decedati. Mai traiesc din partea fetei, sora tatalui (mama era si ea unicul copil) si cite un bunic (patern si matern). Intrebarea este: cine si cum mosteneste in acest caz?
Multumesc.
in primul rand este foarte importanta ora decesului fiecaruia dintre cei doi soti. De acolo porneste stabilirea masei succesorale si cotitatile disponibile.
Seamana mai mult a intreebare de teoria succesiunii.
Mama baiatului - precis poate deschide succesiunea.
Ascendentii fetei - depinde daca si cum s-a deschis succesiunea dupa parintii ei anterior decedati. In principiu, linia directa este intrerupta
este importanta ora decesului, exact cum a zis colegul. iata mai jos ordinea venirii la mostenire a rudelor:

Art. 963. - (1) Moştenirea se cuvine, în ordinea şi după regulile stabilite în prezentul titlu, soţului supravieţuitor şi rudelor defunctului, şi anume descendenţilor, ascendenţilor şi colateralilor acestuia, după caz.
(2) Descendenţii şi ascendenţii au vocaţie la moştenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai până la gradul al patrulea inclusiv.
(3) În lipsa moştenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul defunctului se transmite comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii.

Art. 964. - (1) Rudele defunctului vin la moştenire în următoarea ordine:
a) clasa întâi: descendenţii;
b) clasa a doua: ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi;
c) clasa a treia: ascendenţii ordinari;
d) clasa a patra: colateralii ordinari.
(2) Dacă în urma dezmoştenirii rudele defunctului din clasa cea mai apropiată nu pot culege întreaga moştenire, atunci partea rămasă se atribuie rudelor din clasa subsecventă care îndeplinesc condiţiile pentru a moşteni.
(3) Înăuntrul fiecărei clase, rudele de gradul cel mai apropiat cu defunctul înlătură de la moştenire rudele de grad mai îndepărtat, cu excepţia cazurilor pentru care legea dispune altfel.
(4) Între rudele din aceeaşi clasă şi de acelaşi grad, moştenirea se împarte în mod egal, dacă legea nu prevede altfel.
daca se dovedeste ca nu sunt comorienti, mostenirea se va stabili pe linia sotului sau pe linia sotiei. art. 975, 971 NCC, Daca puteti afla ora decesului fiecaruia dintre soti- inscrisa in certificatul constatator al decesului, putem stabili cine si cat va mosteni.
Mama sotului decedat sau matusa materna a sotiei decedate.

Alte discuții în legătură

Succesiunea in urma decesului fratelui si sotiei acestuia,fara copii larat larat Fratele meu si sotia acestuia au decedat impreuna intr-un accident.Nu au avut copii. Cum se vor imparti veniturile rezultate din vinderea unui imobil ce le-a ... (vezi toată discuția)
Nelamurire andreea_brz andreea_brz (2)Sotul supravietuitor înlătură de la mostenire clasa a patra de mostenitori, revenindu-i întreaga avere a defunctului??????????? Acest text este trecut ... (vezi toată discuția)
Succesiune mostenire DeliaSandor DeliaSandor am un nepot care a primit bani pt.un apartament de la mama lui.parintii lui sunt divortati.tatal s-a recasatorit si are un copil din a doua casnicie.in cazul ... (vezi toată discuția)