avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita obligatie de a face, pe noul art 906 ...
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita obligatie de a face, pe noul art 906 alin 4 CPC

Buna seara.
Rog o opinie avizata pe aceasta chestiune.

Speta e urmatoarea :
Avem o sentinta definitiva pe art 906 cod proc civ, respectiv de stabilire a penalitatii pe zi de intarziere ptr neexecutarea obligatiei de a face, sentinta definitiva pronuntata in vara anului 2018. Cu toate astea in continuare debitorul nu isi executa obligatie in cele 3 luni si se ajunge la stabilirea sumei definitive.
Drept urmare, la inceputul anului 2019 se ajunge la o noua hotarare a instantei si in baza primei sentinte si se stabileste suma definitiva cu titlu de penalitati prin incheiere definitiva si executorie. Conform vechi reglementari a art 906 ( pana in 18. dec 2018) si deciziei ICCJ din anul 2017, creditorul putea sa solicite instantei stabilirea sumei definitive o singura data in cadrul unui dosar de executare.
In Monitorul Oficial cu numarul 1074 din data de 18 decembrie 2018 a fost publicata LEGEA nr. 310 din 17 decembrie 2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, astfel ca art 906 a fost modificat doar la alin 4, respectiv:
(4) Daca in termen de 3 luni de la data comunicarii incheierii de aplicare a penalitatii debitorul nu executa obligatia prevazuta in titlul executoriu, instanta de executare, la cererea creditorului, va fixa suma definitiva ce i se datoreaza cu acest titlu, prin incheiere definitiva, data cu citarea partilor. Creditorul poate solicita fixarea sumei definitive cu titlu de penalitati de intarziere dupa trecerea fiecarui termen de 3 luni in care debitorul nu isi executa obligatia prevazuta in titlu executoriu, pana la stingerea ei completa.````

Intrebare : Daca in prezent debitorul persista in neexecutarea obligatiei in cadrul executarii silite incepute anterior datei de 18 decembrie 2018, a achitat lejer si integral prima suma definitiva cu titlu de penalitati, se poate solicita incontinuare stabilirea unei noi sume definitive a penalitatilor pe noua reglementare a art 906 alin. 4 ( din 3 in 3 luni) sau trebuie inceputa o alta executare ? Cum se aplica modificarea din decembire 2018 regulilor de executare silita, tinand cont ca nu toata procedura executionala a fost modificata ?
Precizez ca sentinta de stabilire a penalitatilor pe zi de intarziere ( din vara anului 2018) spune la sfarsit foarte clar : pana la executarea obligatiei prevazuta in titlu executoriu, deci e valabila in continuare.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ZorbaGrecu , utilizator 17:22, 7 Iunie 2019
Chiar nu e nici o persoana avizata ori disponibila care sa poata oferii o opinie in acest caz ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Întrebare referitoare la contestația la executare în baza art. 906 alin. 5 cpc exco exco Art. 906 din CPC reglementează obligarea debitorului (în executarea silită) la plata de penalități în cazul în care nu își execută obligația ... (vezi toată discuția)
Termen dupa comunicare hotarare ginberto ginberto Mi s-a comunicat o incheiere definitiva pentru penalitati care mi-a fost admisa (art. 906 ncpc) de judecatorie. Hotararea a fost denumita \\"sentinta\\", cu ... (vezi toată discuția)
Procedură art. 906 ncpc bogdangana bogdangana Buna ziua! Avem o sentinta definitiva pe art 906 cod proc civ., respectiv de stabilire penalitati pe zi de intarziere ptr neexecutarea obligatiei de a face, ... (vezi toată discuția)