in data de 2 noiembrie 09 mi-am reluat activitatea dupa cic .din data de 23 noiembrie sunt in preaviz (4 ore/zi) pana in data de 21 dec. concedierea a fost facuta cu art 65, deci pot beneficia de somaj.
intrebarea mea este: de ce acte ma pot ocupa pana primesc de la angajator actele necesare formarii dosarului pt somaj?? adev de la med de fam??? cea de la finainte?? cat timp sunt valabile?? daca angajatorul mi-a spus deja ca nu crede ca se incadreaza in cele 30 de zile pt ca sunt zilele libere de sarbatori pot face ceva pt a i "forta" sa se incadreze??? ar trebui sa verific la ITM ce vechime am in munca?? daca am fost in cic 2 ani, apoi la job 2 luni ( cu tot cu preaviz) banuiesc ac nu vor fi probleme cu vechimea, nu??
daca o sa am lipsa cateva zile, adica dc o sa depun dosarul dupa cele 30 de zile si raman insarcinata intre timp , ma v a afecta aceasta pauza, nu??? voi fi "descoperita" si nu voi mai beneficia de cic??? daca se termina somajul inainte de a naste ce se intampla??
va multumesc frumos pt timpul acordat!!
va doresc numai bine si multa sanatate!!
Daca ultima dumneavostra zi in companie va fi 21 decembrie, angajatorul se poate incadra in cele 30 de zile chiar daca este perioada sarbatorilor. Carnetul de munca ar trebui sa fie inchis in maxim 2 saptamani asadar, d.voastra ar trebui sa va pregatiti restul actelor pe la inceputul lunii ianuarie :adeverinta medic, finante si celelate documente necesare dosarului. Nu cred ca trebuie "fortat", dat fiind faptul ca are o luna la dispozitie sa inchida carnetul si sa va elibereze adeverinta necesara dosarului. Perioada concediului crestere copil nu intrerupe vechimea.
Dosarul ar trebui depus la timp, dar, atat pentru indemnizatia de somaj (Legea 76/2002) cat si pentru cea de crestere copil (OUG 148/03.11.2005), sunt suficiente 12 luni cotizate (vechime) in ultimele 24. Aceste 12 luni nu trebuie sa fie consecutive si nici lucrate la acelasi angajator.
In ceea ce priveste situatia in care vi s-ar termina somajul inainte de a naste, trebuie sa va calculati d.voastra perioada, pentru a va incadra conform legii.
Va doresc bafta si nu ezitati sa ma contactati pentru ajutor.
multumesc frumos pt raspuns!!!
cum, pt indemnizatia de crestere a copilului, eu stiam ca e nevoie de 12 luni consecutive, nu e asa??????
in ce perioada sunt inchise inchise institutiile statului??? ma indoiesc ca la inceputul lui ianuarie (pana prin 10) e cineva acolo. si din cate stiu dureaza aprox 3 saptamani pana voi primi adeverinta de la finainte. Daca merg mai repede (prin 22 dec) ar fi ok, nu??
ce se inatmpla daca se termina somajul inainte de a naste?? nu voi mai beneficia de indemnizatie???
1. OUG 148/2005 spune:
Art. 1. -
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON).
2. Pentru a nu se termina somajul inainte de a naste ar fi bine sa recurgeti la o mica "strategie": in timpul somajului va luati concediu medical, acesta va suspenda si intrerupe somajul iar la sfarsitul medicalului se reia somajul de acolo de unde a ramas.
va multumesc din suflet!!! deci SE POATE!!! asta vroiam sa stiu!!
si inca o intrebare, ca "sa stiu tot:" ..:) concediul medical luat in timpu; somajului se plateste?? de catre cine?? cum se poate lua concediu medical in somaj, cand oricum stai acasa??
ma scuzati ca pun atatea intrebari dar incerc sa ma pregatesc pt ce v a urma.
va multumesc
Certificatele medicale se duc la ANOFM, care susupenda indemnizatia de somaj si plateste indemnizatia de concediu medical.
La terminarea concediului medical se reia plata indemnizatiei de somaj.