avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj dupa concediu pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj dupa concediu pentru cresterea copilului

o prietena termina concediul pentru cresterea copilului si deja a aflat ca postul pe care lucra a fost desfiintat si va primi instiintare cu desfacerea contractului de munca.
problema este daca primeste somaj sau nu.
multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 21:18, 7 Iulie 2009
Pe perioada concediului pentru cresterea copilului, contractul de munca este suspendat, parintele avand dreptul la reluarea activitatii la finalizarea acestuia.

Daca la terminarea concediului mentionat persoana indeplineste toate conditiile cerute de lege atunci va avea dreptul la indemnizatie de somaj.

Precizam ca printre aceste conditii, strict privind problema supusa atentiei inchiderea punctului de lucru reprezinta o desfiintare a locului de munca pentru motive neimputabile salariatului – situatie care da dreptul la indemnizatie de somaj.

Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2009
Daniela Vorovenci, Consultant fiscal
Depinde de stagiul de cotizare realizat, inainte de CIC. Daca are peste 12 luni in ultimele 24 luni, poate beneficia. Insa va trebui sa beneficieze dupa intoarcerea din CIC si de 20 zile lucratoare preaviz
Pentru a beneficia de somaj trebuie sa fi muncit minim 12 luni din ultimele 24 de luni inainte de a incepe concediu pentru cresterea copilului. Nu ne-ati spus daca a beneficiat si de indemnizatie pentru cresterea copilului....daca a beneficiat de indemnizatie , automat indeplineste si conditia de a fi muncit minim 12 luni in aceea perioada care se ia in calcul la acordarea somajului.
Iar conditia ca incetarea contractului de munca din motive neimputabile salariatului este indeplinita.
Nu neaparat rozi. Daca la OUG 148/2005 se considera asimilate perioadele cand:
i) au beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de muncă în străinătate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state;
la indemnizatia de somaj nu mai e la fel...
date suplimentare:

persoana are 1o ani lucrati in aceea intreprindere. in ultimile 12 luni - inainte de a naste nu a avut concedii pt. studii sau alte intreruperi de acest gen. nu a avut concedii medicale neasociate sarcinii - a avut concediu medical(cu internare) datorita problemelor cu sarcina(nu stiu sa explic intocmai).

Alte discuții în legătură

Conditii acordare somaj in cazul inchiderii cim de comun acord Siani Siani Fiti amabili si lamuriti-ma intr-o anume privinta: am o vechime de un an de zile la firma la care lucrez momentan si as vrea sa schimb acest loc de munca, ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca la insarcinate Gabriela_Simona Gabriela_Simona Buna seara Sunt angajata la o societate comerciala,am anuntat patronul firmei ca sunt insarcinata dupa care m~am trezit la cateva zile cu instiintare ca ... (vezi toată discuția)
Persoana revenita din ccc poate fi concediata oricand? andronacheioana andronacheioana Buna ziua, As dori sa aflu care este perioada dupa care un angajator, poate dispune trimiterea in somaj, din momentul in care angajatul revine din concediu ... (vezi toată discuția)