avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neintelegeri parinte-copil. Ce e de facut?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neintelegeri parinte-copil. Ce e de facut?

Buna ziua! Sunt mama unui baiat in varsta de 11 ani. Locuiesc in Bucuresti, iar tatal copilului in Constanta. Tatal plateste pensie alimentara lunar, iar domiciliul copilului este stabilit prin instanta la mine. Pana acum relatia tata-copil a lipsit cu desavarsire. Nu am fost cununati, iar distanta nu a imbunatatit apropierea tata-fiu, motiv pentru care tatal ma ameninta ca ma da in judecata daca nu ii trimit copilul in vizita obligat fortat. Ei nu prea au comunicat pana acum si oricat am insistat ca baiatul sa ii raspunda macar la telefon, acesta refuza cu indarjire. Nu ii place vocabularul tatalui care vorbeste vulgar, se enerveaza repede si o data pe an, cand vine in vizita, sta 3 ore si pleaca. In orele respective tot incearca sa il convinga sa mearga cu el si sa ii cunoasca partenera de viata. Intrebarea mea este: daca ma da in judecata pt custodie risc sa imi pierd copilul, dupa ce a acceptat ca domiciulul lui sa fie la mine? Ma ameninta ca va deschide proces daca nu i-l fac pachet sa i-l trimit la vara la Constanta. Copilul poate fi obligat sa se duca la el? Pana acum instanta a stabilit ca baiatul sa ramana la mine, sa il viziteze, fara sa specifice ca il poate lua in alt oras si sa pastreze legatura telefonic. Va multumesc anticipat pt raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Avocat Tabrea Alexandru , Avocat 09:05, 3 Iunie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Nu pierdeti copilul.
Solicitati, daca va da in judecata, stabilirea unui program de vizitare si solicitati acordarea unui ajutor din partea unui psiholog ca, mergand cu baiatul dar si tatal si si dumneavoastra sa faceti ac relatiile sa fie mai putin tensionate.
In 2017 cand s-a incheiat procesul pt stabilirea pensiei alimentare, instanta a hotarat si o zi de vizita: in ultima duminica din fiecare luna. L-am primit oricand a venit si niciodata nu a respectat ziua. Insa daca deschide o noua actiune in justitie, va solicita sa ia copilul la Constanta, in vacante, daca nu si custodia. Are voie sa il scoata din oras daca eu nu sunt de acord? In caz de actiune in instanta, vreau sa ma reprezentati, dle avocat. Multumesc!
Noțiunea de "custodie" se refera la paza juridică asupra unor bunuri!
Șanse să obțină exercitarea autorității părintești în mod exclusiv și domiciliul la el nu are, stați liniștită, insă program de vizită la domiciliul tatălui este posibil să obțină dacă nu găsiți motive solide pe care să le invocați.
Totodată, minorul își va exprima poziția cu prilejul audierii.

Informații despre exercitarea autorității părintești găsiți aici:

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parasirea romaniei impreuna cu minor. ContSters67263 ContSters67263 Buna ziua! Problema mea sta in felul urmator. Am avut o relatie in urma careia a rezultat un copil, momentan in varsta de 3 ani. Copilul poarta numele de ... (vezi toată discuția)
Exercitare custodie comuna cand parintii locuiesc in orase diferite ContSters129337 ContSters129337 Cum se exercita custodia comuna cand parintii locuiesc in orase diferite? In cazul meu, am de 8 ani custodia fiului meu. Tatal are program de vizita (poate sa ... (vezi toată discuția)
Drept asupra minorului brenda-patricia1 brenda-patricia1 Bună ziua , mă confrunt cu o problema mare,am trăit în concubinaj și a rezultat un copil m am despărțit de tatăl copilului de 9 ani , când copilul ... (vezi toată discuția)