avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contractul de munca partial
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contractul de munca partial

Buna ziua! Dacă o persoană având două contracte de munca, unul cu norma intreaga si unul cu norma parțială, renunță la cel cu norma intreaga si ramane doar cu cel cu norma parțială, în ce măsură este afectat angajatorul? Va trece la plata intreaga a impozitelor pentru angajat, deși acesta prestează munca doar jumătate de norma?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:16, 4 Iunie 2019
Conform prevederilor de la art. 146 alin. ( 5 indice 1) si art. 168 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal, in cazul veniturilor din salarii sau asimilate salariilor obtinute in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, baza de calcul nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotelor de 25% si 10% asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Potrivit prevederilor art. 146 alin (5 indice 4), in cazul in care contributia de asigurari sociale calculata potrivit alin. (5) este mai mica decat decat contributia de asigurari sociale stabilita potrivit alin. (5 indice 1) respectiv decat contributia sociala de sanatate stabilita conform art. 168 alin. (5),diferenta se plateste de catre angajator/platitorul de venit in numele angajatului/beneficiarului de venit.

Astfel,aceste categorii de salariati vor plati CAS si CASS pentru veniturile realizate,iar diferenta dintre contributiile calculate asupra acestor venituri si contributiile sociale aferente salariului minim brut pe tara se va suporta de catre angajator.

sursa : [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii privind angajarea unui pensionar Daliborka Daliborka Buna ziua, in cazul in care, un angajator angajeaza un pensionar cu norma de lucru : 4 ore/zi cu 900 lei brut; in acest caz plateste contributiile aferente ... (vezi toată discuția)
Impozit salariu Merg Merg Buna ziua,în cazul unui pensionar gr 3 angajat cu 4 ore,CAS,CASS se platesc la norma întreaga sau la jumatate?Multumesc! (vezi toată discuția)
Plata contributii elev angajat cu 6 ore/zi mendeleev mendeleev Vreau sa angajez cu cim de 6 ore/zi un elev in varsta de 17 ani pe perioada vacantei acestuia. Salariul sau de incadrare va fi 1425 lei . Contributiile le voi ... (vezi toată discuția)