avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturile proprietarilor de nul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturile proprietarilor de nul

Buna ziua.
Din anul 1998 bunicii mei mi-au facut un cvc cu uzufruct pentru apartamentul lor. Stiu ca sunt proprietar de nul pana la moartea lor dar totusi am si eu cateva intrebari cu privire la drepturile mele si respectiv la obligatiile uzufructarului.
1- este normal ca eu in calitate de proprietar sa nu detin cheia de la apartament?
2-cine plateste impozitul casei?
3-daca acest apartament este foarte murdar si plin de gandaci deoarece nu a fost intretinut , pot sa oblig uzufructarul sa investeasca pentru aducerea lui din anul cvc-ului?
4-daca nu este de acord sa faca curatenie macar pot sa-i ridic dreptul de uzufruct?

Mentionez ca in anul cvc-ului erau ambii bunici in viata, momentan a mai ramas doar unul care deja este senil la 85 de ani si nu doreste sa-mi dea cheile de la casa. Pana acum nu le-am cerut cheile deoarece erau amandoi in viata dar acum ramanand doar unul nu am de gand in cazul decesului sa sparg usa...
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Manuela Bernat , Consilier juridic 15:24, 25 Noiembrie 2009
uzufructuarii au obligatia de a suporta o parte din sarcinile lucrului care formeaza obiectul uzufructului . de exemplu, impozitele si taxele.
in ceea ce priveste intretinerea imobilului, uzufructuarii au obligatia de a se ingriji de acest bun, intocmai ca si proprietarul .
conform legii, daca uzufructuarii degradeaza imobilul supus uzufructului , aveti posibilitatea de a-i actiona in instanta .

dvs. in calitate de nud proprietar, puteti dispune de imobil cum doriti, in sensul ca puteti incheia inclusiv acte de dipsozitie .astfel, puteti chiar sa vindeti imobilul in cauza . uzufructul inclus in actul de vanzare -cumparare se va tranmite in toate actele ulterioare de vanzare-cumparare. ;)
1. sunteti doar nud proprietar, dreptul de folosinta al apartamentului nu il aveti, numai dupa moartea bunicului veti intra in drepturi depline
2. impoztul se calculeaza pe detinerea de prorpietate, nu pe folosinta, dar intrebati la finante und es plateste impozitul
3. Cum a scris si Avocat "roxanel" in instanta puteti cere daune, sau sa se repare prejudicii cauzate imobilului, dar apoi trebuie sa faceti dovda prejudiciilor, care nu pot fi motivate de gandaci, gauri in pereti, geamuri usi rupte ... prejudicii serioase care micsoreaza valoarea imobilului.
4. Nu puteti "ridica" dr. de uzufruct, Dvs. ati dobandit nuda proprietate de la bunici, care nu au vandut tot, uzufructul l-au pastrat. Ala este al lor, si nu e facut de dvs. ca sa il puteti "ridica".
daca bunicul e bolnav, senil, alta solutie ar trebui sa cautati. Chemati medicul de familie, urmariti niste proceduri legale si medicale pentru numirea unui curator, ... nevorbind de faptul ca la 85 de ani nu are rost sa va certati, azi e maine poate nu mai e, de usa aceea va pare rau pe care ar trebui sa o daramati in caz de nevoie?
Fiti mai ingaduitor si mai lasati de la Dvs. oricum sunteti proprietar deja.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct Borika Borika Buna ziua. As vrea sa stiu ce inseamna uzufruct viager si ce drepturi am daca la vinzare pun clauza aceasta. Se poate vinde locuinta fara acordul meu sau am ... (vezi toată discuția)
Uzufruct plopilor plopilor uzufructarul , se poate casatori ,poate sa refuze propietarului sa locuiasca in acelasi imobil sau poate lasa in folosinta unui posibil ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager - credit banca pusapopescu2013 pusapopescu2013 Locuiesc cu uzufruct vager intr-un apartament. Am un credit bancar si sunt in litigiu cu banca. Dupa noile legi ale bancilor exista vreun risc pentru persoana ... (vezi toată discuția)