avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Întrebare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Întrebare

Sînt o persoană singură, fără copii, soț, părinți, dar cu o soră și 4 nepoți după fratele decedat în 2005, cu care nu sînt în relații bune. După decesul meu cine vine la moștenire ? Dacă fac testament cuiva, cei menționați mai sus îl pot ataca ?
Cel mai recent răspuns: mioara țugui , utilizator 13:31, 5 Iunie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua
Fara testament vor veni sora si fratele prin reprezentare.
Daca faceti testament autentic (la notar) atunci totul va fi mostenit de cel indicat de dumneavoastra.
Va sfatuiesc sa va ganditi bine inainte, sangele apa nu se face, TOTUSI!
Cand mergeti la notar duceti si o adeverinta medicala ca sunteti in deplinatatea facultatilor mentale pentru a evita orice problema ulterioara a celui desemnat sa mosteneasca.
Mulțumesc pentru răsăpuns.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Calitatea de succesori o au sora dvs, si fratele ,prin reprezentare.

Puteti, insa, perfecta un testament, ori un contract de intretinere, daca preferati sa transmiteti patrimoniul catre alte persoane.

Sora si fratele nu au calitatea de mostenitori rezervatari, prin urmare, acestia nu se pot adresa instantei de judecata, in vederea desfiintarii testamentului, ori a donatiei , spre exemplu.

Contractul de intretinere presupune asigurarea subzistentei dumneavoastra, pe parcursul vietii, clauza de intretinere fiind detaliata in contract.

In ipoteza in care nu este indeplinita obligatia de intretinere, este operanta sanctiunea rezolutiunii, cauza de ineficacitate a actului juridic, acesta fiind, in esenta, lipsit de efectele sale.

Se poate institui un drept de uzufruct viager, care va confera dvs.posesia si folosinta asupra bunului.

Actul juridic presupune o manifestare de vointa, in sensul de a produce efecte juridice, e important, insa , sa stabiliti care dintre actele juridice va reprezinta, in sensul ca acesta corespunde vointei dvs.

Ultima modificare: Miercuri, 5 Iunie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Mulțumesc pentru răspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de intretinere sau testamentul Rapeanu  Mihaela Gianina Rapeanu Mihaela Gianina Daca imi fac un contract de intretinere sau testament si duc batrana la un azil mai sunt obligata sa ii platesc diferenta de contributie? (vezi toată discuția)
Testament legalizat para24 para24 Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns daca se poate. Este vorba de o matusa (sora cu bunica mea) care nu are copii si numai o nepoata dupa frati (mama ... (vezi toată discuția)
Testament gykone gykone Buna ziua, am si eu o intrebare va rog frumos, intretinem o batranica care este vaduva , nu are copii, are un frate si o sora care stau in orase diferite si ... (vezi toată discuția)