avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Probleme cu muncitorii tocmiți să renoveze ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Probleme cu muncitorii tocmiți să renoveze apartamentul: au executat prost o parte din lucrare și cred că au m-au păcălit cu banii de materiale. Cum să procedez ca să-mi recuperez prejudiciul?

Salut,

Ma confrunt cu o situate neplacuta, din pacate, si am nevoie de un sfat, o directie.
Am tocmit o echipa de muncitori, prin coordonatorul lor, sa renovez un apartament cu 3 camere. Ne-am inteles la bani, etape si durata.
Pana de curand, ne-am inteles de minune,dar cand a inceput partea de finisaje care raman la vedere, si am inceput sa observam defectele, a inceput balamucul.

Discutiile au inceput de la felul in care a fost montata faianta pe braul din bucatarie, le-am lamurit, in sensul ca cel ce ii coordoneaza a motivat ca faianta e de vina pentru rosturile de diferite dimensiuni. Am zis, treaca de la mine, e faianta alba, cu un model random, nu se vede dupa ce punem chitul.

Am ajuns la baie, unde am stabilit un model, si o anumita succesiune a placilor, le-am marcat in scris pe foaie si pe perete, azi m-am trezit cu altceva in baie. De data asta n-am mai acceptat, iar replica muncitorilor a fost foarte acida, ce s-a incheiat cu "pun ciocanul pe faianta acum si daram tot". I-am trimis la plimbare.

Problema mea acum este ca am bani de recuperat de la acestia, si binenteles (ca doar nu e altfel) ca nu am contract, nu stiu cum ii cheama (nume de familie), sau unde stau. Intre timp, studiind bonurile pentru materialele de constructii, am observat foarte multi saci de diverse materiale (nu stiu sa le pronunt) ce au fost puse pe bonuri fiscale, si am suspiciunea rezonabila ca aceste materiale au fost puse din burta, si nelivrate vreodata spre apartamentul meu.

Vin la voi cu rugamintea sa ma ajutati cu sfaturi, directii, in care s-o apuc. Cum procedez, pe cale legala - binenteles - sa imi recuperez prejudiciul. Cum demonstrez ca materialele facturate nu au fost folosite la mine in apartament? Ma pot adresa direct si firmei ce a emis bonurile fiscale? Cum se numeste o astfel de practica in care sunt facturate bunuri, dar nu sunt livrate?

p.s.: acum are motive si sotia sa imi scoata ochii, citez: "ti-am spus eu sa facem contract, dar tu, nimic! Batman, Batman".

Va multumesc,
Ultima modificare: Duminică, 9 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 20:18, 10 Iunie 2019
9 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
si cu contract, era cam la fel, il puteati pune in rama.. credeti ca oamenii astia au ceva pe numele lor, ce sa le luati, praful de pe toba ? Si pe proces, veti cheltui destul, iar in privinta materialelor, nu aveti cum sa dovediti ca materialele nu au ajuns, iar daca dovediti ca s-a facut risipa nu va foloseste.
Luati-o ca pe o experienta neplacuta, in viata mai si pierzi, oricum.. e o pierdere mai mica decat dupa un proces, chiar si daca il castigati, in opinia mea, va fi doar pe hartie.

nu i-ati angajat legal, iar asta poate fi o problema.
Poate data viitoare luati in calcul sa angajati o firma, aveti un contract, va puteti plange la anpc.. e intr-o anumita masura, ceva mai sigur.

cu mesteri din astia. e ca la ruleta sau loz in plic, poti trage unul necastigator.
Ultima modificare: Vineri, 7 Iunie 2019
gi-jane2, moderator
Cum spunea si domnul mai sus, acceptați morala soției, luati.o ca pe o învățătură si cautati pe altcineva, firma, care sa termine ce au inceput ceilalti...
Si amenda pentru ca ati angajat muncitori la negru e de 20000 de lei de muncitor, dar nu mai mult de 200000, iar a celor ce au muncit la negru'... vreo 1500 de lei...
Cu banii de la o amendă cred ca terminat-o amenajarea...
Bafta si data viitoare alegeți o firma mai cunoscută, ca si firmele pot da "tepe".
Va multumesc pentru raspunsuri!
O sa incerc sa scap de balamuc, angajand o alta echipa sa finalizeze si suportand cheltuielile aferente.
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Urmați sfaturile deja expuse dar, în completare, ați putea formula totuși o somație prin avocat adresată coordonatorului în care să învederați că veți face plângere penală pentru înșelăciune dacă nu vă restituie o parte din bani!
O somație nu-i scumpă precum
un proces și s-ar putea speria de o plângere, determinându-i să vă restituie măcar o parte din bani!
2 din 11 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este normal ca rosturile sa aiba dimensiuni diferite pt ca placile nu sunt niciodata identice. Iluzia rosturilor perfecte o creati din pozitionarea placilor si din chit. Mi se pare exagerat sa numerotati placile daca nu sunt cu model. Daca doar astea au fost problemele, muncitorii au dreptate.
Ultima modificare: Luni, 10 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Reclamatie firma constructii AndreiBlaucean AndreiBlaucean Buna ziua! De curand am achizitionat un apartament in Bucuresti. De la inceput am stabilit ca voi dori anumite modificari fata de planurile initiale ale ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am semnat un contract pentru renovare baie, cu o firma ... De vara De vara Buna ziua, Detalii si informatii ascunse inainte de semnare contract Am semnat un contract pentru renovare baie, cu o firma in DOMENIU. Inaintea semnarii ... (vezi toată discuția)
Reziliere abuziva contract lucrari de constructie din partea prestatorului akyla akyla In luna Mai 2022 am realizat un \"Contract executie lucrari de constructie\" in care se mentionau cerinte: unele generale gen \"glet + amorsa + varuit\" sau \" ... (vezi toată discuția)