avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale ADMINISTRATOR
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

ADMINISTRATOR

La cate societati diferite poate fi numit acelasi administrator(SA;SRL),
EX;
IONESCU C-la cate societati poate fi administrator(la SA;LA SRL)

Va multumesc mult
violav
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 15:57, 25 Noiembrie 2009
In cazuk SA, Legea societatilor comerciale, la art. 153 ind. 16, spune:

(1) O persoana fizica poate exercita concomitent cel mult 5 mandate de administrator si/sau de membru al consiliului de supraveghere in societati pe actiuni al caror sediu se afla pe teritoriul Romaniei. Aceasta prevedere se aplica in aceeasi masura persoanei fizice administrator sau membru al consiliului de supraveghere, cat si persoanei fizice reprezentant permanent al unei persoane juridice administrator ori membru al consiliului de supraveghere.

(2) Interdictia prevazuta la alin. (1) nu se refera la cazurile cand cel ales in consiliul de administratie sau in consiliul de supraveghere este proprietar a cel putin o patrime din totalul actiunilor societatii sau este membru in consiliul de administratie ori in consiliul de supraveghere al unei societati pe actiuni ce detine patrimea aratata.

(3) Persoana care incalca prevederile prezentului articol este obligata sa demisioneze din functiile de membru al consiliului de administratie sau al consiliului de supraveghere care depasesc numarul maxim de mandate prevazute la alin. (1), in termen de o luna de la data aparitiei situatiei de incompatibilitate. La expirarea acestei perioade, el va pierde mandatul obtinut prin depasirea numarului legal de mandate, in ordinea cronologica a numirilor, si va fi obligat la restituirea remuneratiei si a altor beneficii primite catre societatea in care a exercitat acest mandat. Deliberarile si deciziile la care el a luat parte in exercitarea mandatului respectiv raman valabile.


Pentru SRL, legea nu prevede o limitare a numarului de mandate. Insa, va trebui sa se tina cont de art. 197 alin. 2 LSC, care spune:
" Administratorii nu pot primi, fara autorizarea adunarii asociatilor, mandatul de administrator in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca acelasi fel de comert ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sanctiunea revocarii si raspunderii pentru daune."

.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Presedinte consiliu de administratie Robert76 Robert76 Am o intrebare, ca toti cei ce posteaza pe acest site :) , o persoana poate fi presedintele a C.A. la doua societati pe actiuni ? Multumesc anticipat pentru ... (vezi toată discuția)
Interdictie administratori de a desfasura comert similar - legea 31 adela05 adela05 Art. 197 (2) Administratorii nu pot primi, fără autorizarea adunării asociaţilor, mandatul de administrator în alte societăţi concurente sau având ... (vezi toată discuția)
Director general - la doua societati Costy S Costy S Buna ziua, Daca sunt director general la o societate din strainatate, pot fi director general si la o societate din Romania? Exista interdictii? Va ... (vezi toată discuția)