avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Ajutor sau un sfat va rog.
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Ajutor sau un sfat va rog.

Buna ziua. La firma care lucrez patronul are niste rude pe diferite posturi, persoanele care sunt in depozitul firmei foloseste cand are nevoie de stivuitor. Eu lucrez la un aparat si am si autorizatie ISCIR valabila pe acest an.
Desi sunt singurul stivuitorist in firma as dori sa stiu la un control de la ITM sau ISCIR sau altele ce pateste firma (desi este constienta de aceasta problema) persoana prinsa pe stivuitor si eu ca stivuitorist?
Mentionez ca sunt obligat sa las cheia stivuitorului in suportul de pahar a lui.
Mmultumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:42, 9 Iunie 2019
Daca se constata ca lucratorul care manevreaza stivuitorul nu detine autorizatie intermen legal de valabilitate, inspectorul ITM va amenda contraventional angajatorul.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
i) să ia măsuri pentru autorizarea exercitării meseriilor şi a profesiilor prevăzute de legislaţia specifică;
j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să asigure controlul medical periodic şi, după caz, control psihologic periodic, ulterior angajării;
-art.39 (4) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 12 alin.(1) lit. a) şi b), art. 13 lit. a), d) – f), h) – m) şi o), art. 20, art. 29 alin. (1) lit. a) şi ale art. 32 alin. (2).
-art. 41 Sancţiunile contravenţionale prevăzute la art. 39 alin. (2)-(9) şi art. 40 se aplică angajatorilor.
Angajatul neautorizat ISCIR care lucreaza pe stivuitor poate fi sanctionat disciplinar de catre angajator conform prevederilor din ROI al firmei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie stivuitorist iscir byiutzis byiutzis Buna ziua, Am si eu o problema. Sotul meu este anajat iar firma angajatoare l-a trimis in urma cu cativa ani (in 2011) la un curs de specializare de ... (vezi toată discuția)
Angajare stivuitor secareanuioan secareanuioan pot conduce un stivuitor daca am carnet cat b si diploma de mecanic utilaje cale terasamente (vezi toată discuția)
Control medical periodic fache fache o societate comerciala se inregistreaza cu un deces natural la locul de munca respective persoana are fisa de control medical periodic expirata de 5 luni ce ... (vezi toată discuția)