avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Cum trebuie să procedez folosind Avocatnet.ro pentru ...
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Cum trebuie să procedez folosind Avocatnet.ro pentru a angaja un avocat cel puţin pentru a face o acţiune "în pretenţii" contra unui avocat din Braşov (eventual şi contra Conducerii Baroului Braşov) pentru recuperarea prejudiciului (de circa 10000 lei)

Cum trebuie să procedez folosind Avocatnet.ro pentru a angaja un avocat cel puţin pentru a face o acţiune "în pretenţii" contra unui avocat din Braşov (eventual şi contra Conducerii Baroului Braşov) pentru recuperarea prejudiciului (de circa 10000 lei) cauzat de respingerea unei acţiuni civile bazată juridic greşit de acel avocat în situaţia când exista o altă modalitate de a concepe şi baza o acţiune eficientă ?


Am încercat în 2017-2018 fără succes pe căi normale (adresare de câteva ori de cereri de angajare avocat în Braşov şi prin email la avocaţi în afara jud.Braşov) să găsesc sprijinul unui avocat pentru a întocmi o astfel de acţiune, am încercat şi prin anunţuri la un ziar local dar tot fără succes.

Procesul la care s-a respins acţiunea la Judecătoria Braşov şi apoi apelul la Tribunalul Braşov a fost cu dos. nr. 11486/197/2014. Obiectul procesului pierdut (încăperea fostă "spălătorie" a unui bloc vechi construit în 1945-1947) avea şi are legătură cu obiectul procesului cu dos. 14592/197/2014 (o încăpere fără o destinaţie de uz comun situată sub fosta spălătorie şi lângă apartamentul de la etajul 1 unde domiciliez), care este încă pe rol, aceste 2 încăperi fiind preluate de familia mea prin schimb de locuinţă în 1983 şi pentru care s-a plătit chirie până în 1993, când a fost cumpărat apartamentul de către părinţii mei, care nu au reuşit atunci să obţină acte de proprietate pentru cele 2 încăperi.
După încă 20 de ani de folosinţă exclusivă, fără nici o atitudine de opoziţie din partea cuiva, după ce în 2007 şi apoi în 2013 am făcut cereri la RIAL, am făcut solicitarea cu finalitatea de a obţine acte de proprietate pentru fosta spălătorie prin mediere cu vecinii proprietari de la celelalte 7 apartamente din bloc, mediere care a reuşit în proporţie de 2/3.

Avocatul angajat în 2014 de reclamanţi (pentru ambele procese) a ales greşit baza pentru întocmirea acţiunii ca fiind rezultatul medierii cu ceilalţi proprietari (acord de 2/3 la mediere) bazând-o în acţiune în principal pe prevederile din Codul civil neactualizat al art. 658 (cu 5 aliniate), alin.1 (acordul la mediere trebuie să fie de 2/3), dar şi pe cele ale celorlalte 4 aliniate.
În NCCiv actualizat, în forma în vigoare la data sesizării instanţei şi chiar şi la data medierii, art. 658 are numai 3 aliniate, iar alin.1 prevede acordul 100% la mediere.

În condiţiile în care nu fusese obţinut la mediere acordul tuturor proprietarilor, nu se putea folosi din p.d.v. juridic bazarea pe prevederea art. 658 alin.1 ci trebuia ori să se reia întâi medierea – cu şanse mari să reuşească 100% având în vedere că motivele nereuşitei iniţiale nu au fost categorice – ori să se facă bazarea acţiunii pe faptul că încăperea fostă spălătorie fusese închiriată – adică să se ceară şi fosta spălătorie de la etajul 2 împreună cu camera de la etajul 1 în condiţiile procesului cu dosarul aflat pe rol.

În urma respingerii acţiunii de la Judecătorie prin Sentinţa civilă nr.7330 din 30.06.2016, la întrebarea mea "ce se poate face ?" avocatul mi-a răspuns că, deşi este situaţia cu greşeala (despre care aflasem când am citit sentinţa şi i-am atras atenţia avocatului că am aflat de ea) din acţiune referitoare la art.658 al.1, greşeală care în opinia dânsului "nu este o greşeală mare", se poate face apel împotriva sentinţei civile, dar că nu o poate semna dânsul însă mă poate ajuta la conceperea cererii de apel, cerere care dacă este acceptată mă va putea reprezenta; cererea semnată numai de către reclamanţi a fost acceptată, dar apelul a fost respins.

La cererea mea (nr.774/29.09.2017) adresată Baroului Braşov de verificare a modului cum a procedat avocatul, mi s-a răspuns că "avocatul a condus cu profesionalism procesul, susţinerile cuprinse în sesizare nefiind confirmate" (Hotărârea nr.131/02.11.2017) şi apoi, referitor la decizia nr. 30/02.07.2018 emisă de U.N.B.R. (unde făcusem apoi sesizare) înaintată Baroului Braşov "spre competentă soluţionare", mi s-a răspuns că "Consiliul Baroului Braşov îşi menţine în totalitate Hotărârea nr.131/02.11.2017".

Menţionez că în toate situaţiile când am încercat să-mi găsesc un avocat pe căi normale pentru chestiunea în discuţie, am precizat din proprie iniţiativă "atitudinea" Conducerii Baroului Braşov despre chestiune.

Reiau întrebarea pusă la (1)Titlu Întrebare, "pe româneşte spus":
Se bagă cineva ca, contra cost, să-mi redacteze o acţiune în pretenţii contra acelui avocat, eventual pe care să-l chemăm în judecată împreună cu Conducerea Baroului Braşov, care este "solidară" cu avocatul respectiv, sau mă apuc singur să fac acţiunea ?
Ultima modificare: Luni, 10 Iunie 2019
Virgiliu Lustun, utilizator
Cel mai recent răspuns: Virgiliu Lustun , utilizator 13:57, 19 Septembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dati clik pe butonul rosu "consultanti" si va alegeti persoana dorita care daca este disponibila va poate consilia contracost.
Puteti contacta avocații pe care doriti prin mesagerie privată.

Avocații lucrează asa:
1.consultatie juridică sau analiza de caz...cost...
2.apoi redactare de acțiune sau ce doriti cu plata separată pentru acest serviciu avocatial

Este posibil însă că avocatul sa va dea verdict negativ daca nu aveti sanse si sa nu va redacteze acțiunea daca ar rezulta ca nu aveti sanse.

V-am aratat in mod generic situatia...
Ultima modificare: Luni, 10 Iunie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Mulţumesc pentru informaţie, dar o consider că nu este un răspuns la întrebarea mea.
Am reţinut: Cabinetul de avocat Claudiu Lascoschi nu acorda consultatii juridice gratuite si nu lucreaza probono, acordand servicii avocatiale numai contracost.
Mulţumesc, sper să aflu un răspuns la întrebare.
Consider că avocaţii consultaţi până în prezent, care m-au refuzat sau mi-au dat de înţeles că nu vor să preia cazul, sunt descurajaţi de a mă lua client din cauza "punctului de vedere" al Baroului Braşov despre chestiunea pe care vreau să o supun judecăţii contrară realităţii (chestiune legată de vinovăţia fostului avocat avut la Braşov), această descurajare fiind şi mai pronunţată, bănuiesc eu, pentru că atât contextul fostului proces la care s-a respins acţiunea precum şi cel al posibilului viitor proces pe care aş vrea să-l declanşez include "ceva despre care se ştie dar ... "nu trebuie să se afle" [pentru că nu se poate remedia prea uşor (?)]", "acel ceva" fiind în cazul de faţă existenţa de modificări în unele apartamente cumpărate în urmă cu mulţi ani de la RIAL, modificări făcute de proprietari fără autorizaţie sau care nu se regăsesc în documentaţia de Carte funciară de la OCPI; în cazul chestiunii mele, modificările în discuţie sunt recunoscute că există de către Poliţia în Construcţii Braşov.

Stresul prin care trec şi penibilitatea care mă încearcă sunt cele ale unuia care cheltuieşte deşi nu ar (mai) trebui să cheltuiască cu procesele, pentru că eu şi familia mea ca reclamanţi am iniţiat din proprie iniţiativă procesele pentru a intra în posesia de acte de proprietate la 2 încăperi în suprafaţă totală de aprox.10 mp folosite de 35 de ani şi închiriate nouă în primii 10 ani, procese iniţiate în 2014 cu considerentul că ar trebui să plătim impozitul şi pentru ele, adică, spus din alt punct de vedere, să acţionăm în interesul Statului Român pentru a-şi primi nişte bani în plus din impozite -- chiar dacă se pare că "se poate sta şi aşa", adică fără a plăti impozitele, după cum am fost luat în răs de o voce "autoritară" a unui proprietar din bloc la mediarea cu vecinii din bloc din decembrie 2013–ianuarie 2014, care a spus NU la mediere !

Despre mine mai mult, am 63 de ani, am fost şi sunt cetăţean Român, cu continuitate (şi sunt numai cetăţean Român) şi, dacă cumva interesează, înainte de Congresul IV PCR din noiembrie 1989 am fost unul [o mai fi fost vreunul ?] care a exprimat într-un cadru legal (şedinţă) opinii personale critice împotriva realegerii "unanime" a dictatorului Ceauşescu la acel Congres în funcţia de conducere supremă în stat; mi s-a desfăcut contractul de muncă, dar cu drept de contestaţie la Judecătorie, în Bucureşti.
Detalii despre această luare de atitudine a mea împotriva realegerii dictatorului şi evenimentele din octombrie 1989-ianuarie1990 legate de numele meu sunt publice pe Facebook, cont virgiliu.lustun.1, în cele 2 Note şi în Detaliile contului meu.

Aştept, poate se oferă cineva să mă ajute ca avocat în Braşov la chestiunea în discuţie în Forumul avocatnet.ro şi eventual să colaborăm şi în viitor,
am adresa e-mail v_lustun@hotmail.com .

Alte discuții în legătură

Referitor la o situație de ne-tulburare de posesie: bună ziua, ... Virgiliu Lustun Virgiliu Lustun Referitor la o situație de ne-tulburare de posesie: Bună ziua, sunt din Brașov, referitor la situația în care ocup o încăpere din blocul vechi (1945) ... (vezi toată discuția)
Cum se contestă situația de încălcare a dreptului de folosiță ... Virgiliu Lustun Virgiliu Lustun Cum se contestă situația de încălcare a dreptului de folosiță legală următoare? În forum/discutie_752829 din februarie am arătat că în 1983, ... (vezi toată discuția)
Referitor şi continuare la forum/discutie_698584 Virgiliu Lustun Virgiliu Lustun În 10 iunie a.c. am postat pe Forumul avocatnet.ro, la forum/discutie_698584, chestiuni legate de un proces civil (dos. nr. 11486/197/2014) la care s-a ... (vezi toată discuția)