avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se contestă situația de încălcare a dreptului ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se contestă situația de încălcare a dreptului de folosiță ...

Cum se contestă situația de încălcare a dreptului de folosiță legală următoare?

În forum/discutie_752829 din februarie am arătat că în 1983, când ne-am mutaat într-un bloc vechi (construit în 1945-1947) din Brașov, prin schimb de locuință, prin contractul de închiriere ne-a fost transmisă folosința și pentru o dependință de tip boxă (proiectată inițial ca fostă spălătorie) până în 1993, când părinții mei „nu s-au priceput” să cumpere și această încăpere situată în pod și nu au reușit nici după aceea.
În 1994, când s-a făcut procedura de dezmembrare a blocului, încăperea a fost trecută în părțile de uz comun ca „spălătorie”, deși era dezafectată de dinainte de 1980 și era încă în folosința exclusivă a noastră după ce o folosisem timp de 10 ani cu contract de închiriere ca pe o boxă.
În 2013, devenind coproprietar, am început demersurile continue pentru ca în final să ne putem plati impozitul de folosință și pentru fosta spălătorie. Am cerut prin justiție să ni se vândă și această încăpere, printr-o cerere suplimentră la dos.nr. 14592/197/2014, de la Judecătoria Brașov, prin care am cerut inițial de la Stat să ni se vândă încăperea „camera”, situată lîngă apartament și sub fosta spălătorie, care nu are nici un corespondent în părțile de uz comun, dosar aflat în faza de apel cu primul termen de judecată în octombrie; nu am avocat.
Am arătat în cererea de apel faptul că în 1994, la dezmembrarea blocului, „spălătoria” a fost trecută în părțile de uz comun, deși nu mai era spălătorie de zeci de ani și că trecerea în părțile de uz comun a fost făcută și în condițiile în care noi o avusesem în posesie exclusivă legală timp de 10 ani și când nimeni din bloc nu dorea atunci să o folosească ca pe o spălătorie, chestiune adevărată și în prezent.

Nu știu dacă ar trebui făcută și o contestație la trecerea în părțile de uz comun a fostei spălătorii în 1994 în condițiile arătate mai sus, dar cred că trebuie făcută și aș vrea să știu cum ar trebui făcută o astfel de contestație.
Ultima modificare: Joi, 15 Iulie 2021
Virgiliu Lustun, utilizator
Cel mai recent răspuns: Virgiliu Lustun , utilizator 12:53, 16 Iulie 2021
dvs cereti acum sa va vanda statul ceva, ce nu mai este proprietatea lui?
spatiul cu destinatie spalatorie nu poate fi schimbat decat prin acte.....daca puneti o canapea si un cuier, nu ii schimbati destinatia din acte

aveati posesie exclusiva in baza inchirierii......statul, fiind singurul proprietar al cladirii putea sa decida daca da spalatoria in folosinta unuia sau mai multor chiriasi...asta nu inseamna ca era obligat sa va vanda spalatoria(lucru pe care nici nu l-ati cerut)

vecinii,ca nu au vrut/vor sa o folosesca se cam bate cap in cap cu reclamatia de tulburare de posesie
in actele de dezmembrare cum sunt descrise aceste spatii?

in orice circumstanta, atata timp cat nu aveti o decizie definitiva in instanta prin care sa vi se vanda spalatoria(nici nu se va intampla) ocupati acel spatiu abuziv, numai in folosul dvs, iar acel spatiu este proprietate comuna

Consider că, de mult și nu numai în prezent, în realitate spațiul pentru spălătorie din bloc nu mai poate fi considerat parte de uz comun, pentru că nu mai există de mult vreun locatar, coproprietar, care să utilizeze spațiul în conformitate cu proiectul clădirii
- spatiu in folosinta comuna a inceput sa fie din momentul dezmembrarii......nu au existat alti proprietari care sa utilizeze spatiul pentru ca dvs il ocupati si il considerati al dvs

apelati la un avocat ca asta nu e treaba de forum
Ultima modificare: Joi, 15 Iulie 2021
hob, utilizator
Nu ați răspuns la subiect, dar vă răspund din politețe următoarele:

Am cerut reprezetanților statului, RIAL Brașov și Ministerul Finanțelor, prin acțiunea inițială făcută prin avocat din 2014 (care ulterior a renunțat unlateral să mă reprezinte (discutie_704653) să ne vândă în condțiile Decretului Lege nr. 61/1990 și HG nr. 562/1991 camera aflată lângă intrarea în apartamentul cu 2 camere proprietate din 1993 de la etaj 1; încăperea nu are corespondent în actele de dezmembrare făcute în 1994, iar suma dintre suprafața ei cu cele 2 ale camerelor din apart. are ca rezultat cât scrie în fișa de calcul a contractului de închiriere (1983-1993) la rubrica camere.
În 2019 am cerut, fără avocat, printr-o cerere de modificare a cererii inițiale să ni se vândă în aceleași condiții și încăperea situată deasupra camerei, în podul cu acoperiș al blocului, folosită ca o boxă; în actele de dezmembrare apare „spălătoria”.
Suma dintre suprafața ei cu cele ale dependințelor din apart. are ca rezultat cât scrie în fișa de calcul a contractului de închiriere (1983-1993) la rubrica dependințe.
Consider că sunt îndreptățit să cer în proprietate și fosta spălătorie, cu plata retroactivă a impozitului datorat statului, pentru că:
- Statul ne-a permis folosința ei ca pe o boxă începând cu 1983, când am preluat-o prin schimb de locuință, timp de 10 ani și am plăti chirie propritarului ei de atunci, statul.
- Încăperea nu a fost folosită de nici un copropritar din bloc, de dinainte de mutarea nostră în bloc.
- Conform art. 649 alin. 2 Cod civil, o încăpere cu numele de parte de uz comun „spălătorie” nu poate fi folosită în comun decât cu destinația pentru care a fost construită, ceea ce nu s-a dorit timp de zeci de ani. Rezultă că folosirea ei în comun ca pe o boxă este ilegală; și, în plus, este și ilogică, pentru că în pod, de o parte și de alta a fostei spălătorii sunt cele două spații foarte mari ale podului, unde se usucă rufele la comun și sunt obiecte aparținând proprietarilor.

Numai dacă aveți un răspuns competent la întrebarea mea, vă rog să răspundeți.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor la o situație de ne-tulburare de posesie: bună ziua, ... Virgiliu Lustun Virgiliu Lustun Referitor la o situație de ne-tulburare de posesie: Bună ziua, sunt din Brașov, referitor la situația în care ocup o încăpere din blocul vechi (1945) ... (vezi toată discuția)
Proprietate boxa subsol bloc delia89 delia89 Buna ziua, Bunicii mei sunt proprietarii unui apartament la parter intr-un bloc din Bucuresti, construit in anii 80, ei sunt primii proprietari (fiind ... (vezi toată discuția)
Dependintele blocului danmagda12 danmagda12 Cum pot afla destinatia unor dependinte de pe scara blocului?Boxele dintre etaje au fost folosite de catre cei de la parter timp de 27 de ani1961 -1989.Acum ... (vezi toată discuția)