avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Referitor la o situație de ne-tulburare de posesie: ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Referitor la o situație de ne-tulburare de posesie: Bună ziua, ...

Referitor la o situație de ne-tulburare de posesie:
Bună ziua, sunt din Brașov, referitor la situația în care ocup o încăpere din blocul vechi (1945) cu proprietari (fostă spălătorie primitivă (cu un cazan de fiert rufe), fără racorduri la utilitățile publice de apă și gaz), la care nu am acte de proprietate, situație de ocupare care nu constituie tulburare de posesie pentru ceilalți locatari (răspuns scris de la Parchet din 2016 la o sesizare a locatarilor) prin modul prin care am ocupat-o (preluare prin schimb de locuință în 1983, apoi cu plată chirie la ICRAL(fostul RIAL) timp de 10 ani):
Aș vrea să știu ce drepturi am și ce obligații (îndatoriri) am; mă oblig să plătesc dacă este cazul, prefer contactare prin mesaj pe Facebook, cont virgiliu.lustun.1.
Precizez că în bloc nu a existat și nu există o asociație de locatari/proprietari.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2021
Virgiliu Lustun, utilizator
Cel mai recent răspuns: Virgiliu Lustun , utilizator 12:42, 4 Februarie 2021
Atat timp cat nu este infiintata asociatie de proprietari este problema delicata utilizarea exclusiva a partii comune
Legal schimbarea destinatiei partii comune imobil de locuit in comun se poate face cu acordul individual,notarial al tuturor proprietarilor si al asociatiei d e proprietari
De la cine ati preluat spaiul parte comuna prin schimb de locuinta ???
Daca detineti contract de inchiriere cu proprietarul spatiului aveti drept strict de folisinta
Mulțumesc.
Legal:
Cunosc prevederea legală cu schimbarea destinației unei părți comune, actuală, a art. 658 al. 1, ... am aflat-o din sentința din 2016 prin care s-a respins acțiunea din 2014 pe care mi-a făcut-o un avocat, întemeiată juridic greșit pe prevederea fostă odată cu acordul de 2/3.

Scurt istoric:
Din 1983 până în 1993 familia mea (părinții și cu mine) a plătit ca chiriași la stat (la fostul RIAL, ICRAL) chirie pentru folosința apartamentului preluat prin schimb de locuință de la un alt chiriaș; în 1993, ni s-a văndut doar apartamentul, devenind proprietari la acesta.
Din contractul de închiriere din 1983 și contractul de vânzare-cumpărare din 1993 reiese că s-a plătit chirie și pe o suprafața suplimentara față de cea a apartamentului cumpărat, suprafața suplimentară fiind cea a celor două încăperi ( o cameră mică de circa 4,5 mp situată lângă apartament (etaj.1)), care nu are corespondent în părțile de uz comun (conform actelor de dezmembrare de la OCPI, nu este uscătorie), care fusese locuită și înainte, și încăperea situată deasupra primeia (etaj 2, nivel pod), fostă spălătorie a blocului, folosită ca pe o boxă ), găsite racordate la instalația electrică din apartament.
Părinții mei nu au reușit să obțină acte de proprietate și pentru cele 2 încăperi, deși, în ultimă instanță în imposibilitate/nepricepere de a proceda, taică-meu când plătea impozitul sesiza în scris că mai deține și cele 2 încăperi folosite fără plata unei chirii sau impozit.
În prezent nu deținem vreun contract de închiriere pentru fosta spălătorie.
Din 2014 este pe rol la Judecătoria Brașov un dosar cu cererea noastră cu obiect ”obligația de a face”, prin care cerem de la stat acte de proprietate pentru încăperea ”camera” de lângă apartament, iar din aprilie 2019 este depusă la dosar o cerere de modificare a acțiunii în care subsemnatul am cerut ”să ni se înstrăineze prin vânzare și încăperea spălătoria”.
Nu am avocat în prezent care să mă reprezinte la acest proces.

În mod real, practic, în realitate:
Din momentul mutării noastre în bloc, în 1983, nici un locatar/proprietar nu a avut acces și nu a folosit fosta spălătorie.
Nimeni din bloc nu a obiectat și nici măcar nu a ridicat în discuție racordarea la rețelele publice de apă și gaz a încăperii ”spălătoria”, atunci când s-a făcut contorizarea separată (în 1986 și 2004 pentru gaz, în 2002 pentru apă) pe apartamente.
Consider că, de mult și nu numai în prezent, în realitate spațiul pentru spălătorie din bloc nu mai poate fi considerat parte de uz comun, pentru că nu mai există de mult vreun locatar, coproprietar, care să utilizeze spațiul în conformitate cu proiectul clădirii; din p.d.v. juridic, aduc ca argument art. 649, al. 2 din Codul civil.
Greșesc oare ? Nu am reușit să obțin până acum o contrazicere logică și nici o susținere de la cineva competent referitor la acest considerent.

Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2021
Virgiliu Lustun, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se contestă situația de încălcare a dreptului de folosiță ... Virgiliu Lustun Virgiliu Lustun Cum se contestă situația de încălcare a dreptului de folosiță legală următoare? În forum/discutie_752829 din februarie am arătat că în 1983, ... (vezi toată discuția)
Speța administrativa legea 230/2007 euprotopopescu69 euprotopopescu69 Avand in vedere ca un vecin doreste sa desfiinteze si sa dezafecteze utilajele din incaperea ce are ca destinatie spalatorie, va rog sa-mi spuneti daca stiti; ... (vezi toată discuția)