avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dependintele blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dependintele blocului

Cum pot afla destinatia unor dependinte de pe scara blocului?Boxele dintre etaje au fost folosite de catre cei de la parter timp de 27 de ani1961 -1989.Acum sunt goale ,nezugravite si administratorul sustine ca sunt pe post de aerisitoare.cu toate ca sunt prevazute cu usi(cele originale,de cand s-a constuit blocul)Toti vechii locatari au decedat sau s-au mutat si eu am revenit anul acesta in acest bloc.In actul de proprietate este mentionata si o cota parte de1,671%din partile si dependintele imobilului.IIn cartea tehnica a imobilului?
Cel mai recent răspuns: danmagda12 , utilizator 22:03, 14 Decembrie 2013
In temeiul L nr 230/2007 art 10 proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea a sociatiei de proprietari si au acces ,la cerere,la orice document a acesteia
Spatiile la care faceti referire sunt parti comune,respectiv toti proprietarii au dreptul sa beneficieze de acestea
Cota indiviza despre care faceti vorbire este cota aferenta suprafata apartamentului dv,cota care nu este concret individualizata in partile comune din imobilul de locuit in comun
Spatiile comune ,conform norme in vigoare,pot fi utilizate exlusiv de catre proprietari,numai in cazul incheierii unui contract de inchiriere sau comodat -cu obligatia achitarii unei chrii lunare si fara dreptul de opera modificari constructive la spatiu
Toti au plecat sau au murit......!
Si dv. sunteti singur in acel bloc? Numai dv. cu administratorul? Exista vreo urma de asociatie de proprietari sau....cum?
Ceva detalii ne dati?

Cat priveste actul dv. de proprietate, acea cota parte de 1,671% reprezinta procentul pe care il aveti pe scara sau in blocul dv. din tot ce nu e apartamentul propriu-zis, adica aveti acest procent din holuri, acel procent din terasa, acel procent din boxele-aerisitoare de care ne vorbiti, acel procent din fatada, acel procent din conducte si tevi s.a.m.d.
Adica nu aveti o minisuprafata bine delimitata de 1,671% dintr-o suprafata mai mare...

Ca acele boxe au fost folosite este una si ca fiecare dintre proprietari are o cota-parte de proprietate din ele este alta. Folosirea nu este acelasi lucru cu proprietatea.

In mod normal acele boxe apartin tuturor proprietarilor si fiecaruia proportional cu acea cota-parte de proprietate care la dv. este de 1,671%.
Procentul este foarte mic, probabil se refera la intreaga proprietate comuna din bloc, nu de pe scara.
Daca aveti o asociatie deja constituita, atunci aceasta cota-parte de proprietate ar trebui recalculata si numai pentru scara dv. si folosita in calcule cum ar fi si cota-parte indiviza asupra acestor boxe.

Dar ar putea fi posibil ca cineva, unul dintre proprietari, sa vrea sa foloseasca in exclusivitate o asemenea boxa. Atunci ar trebui sa incheie un contract de inchiriere sau concesiune cu asociatia de proprietari, cu acordul a 50% + 1 dintre proprietari si cu acordul proprietarilor direct afectati (cei de pe acel palier), astfel incat contra unei sume lunare sa aiba exclusivitate asupra folosintei boxei. Banii din chirie ar intra in fondul de chirii al asociatiei si ar putea fi utilizat pentru lucrari de intretinere, reparatii, modernizari in scara respectiva.

Deci trebuie sa vedeti daca exista un asemenea contract cu alt proprietar - si asta o aflati de la asociatia dv. - si daca nu si aveti cu cine discuta la asociatie sa propuneti acest gen de contract pentru dv.

PS.
imobil = apartament
condominiu = bloc, scara de bloc
Deci dependintele sunt ale condominiului, nu ale imobilului.
Ultima modificare: Joi, 12 Decembrie 2013
elga50, moderator
Multumesc pt. raspuns.Este o asociatie de proprietari.Voiam sa spun ca dintre cei ce au locuit acolo de cand s-a dat blocul in folosinta in 1961 nu mai este decat o singura familie.La spalatoria-uscatoria de la parter(chiar in fata apartamentului meu)au cheie doar 2 famill de pe sacara(isi depoziteaza diferite lucruri),Acest spatiu -cca 20 m patrati are si incalzire.Cei care folosesc aceste spatii nu platesc nimic in plus iar eu sunt nevoita sa usuc rufele pe uscator in sufragerie.Am cerut sa-mi ofere o boxa dintre etaje si presedintele mi-a spus ca nu se poate pt. ca boxele ar fi aerisitoare.Cu toate ca ei au biroul administratiei int
r-una dintre aceste boxe(sunt 3 pe scara -cca 2,5 m patrati)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gradina aferenta apartament la parter proprietate privata? Conrad Conrad Buna tuturor, Intrebarea mea ar fi daca terenul din fata apartamentului aflat la parter este proprietatea privata a locatarului de la parter ? Am vazut CF ... (vezi toată discuția)
Suprafata indiviza normator normator ce inseamna suprafata indiviza?, din ce se compune?, fata de acest criteriu se repartizeaza cheltuielile la asociatia de proprietari. Cu stima, Va multumesc. (vezi toată discuția)
Proprietarii dintr-un bloc nou au infiintat recent asociatie ... andreeauricaru andreeauricaru Proprietarii dintr-un bloc nou au infiintat recent asociatie de proprietari. Recent, am avut acces la documentele dezvoltatorului si am remarcat ca spatiile ... (vezi toată discuția)