avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Parti comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Parti comune

Buna seara. va rog sa-mi raspundeti la o intrebare , administratora si presedintele blocului au dreptul de a-mi lua boxa pe care am folosit-o ani de zile pe motiv ca vor face subsol tehnic si de fapt atat ei cat si alti locatari folosesc in continuare de luni de zile boxele din subsol , la depozitarea de muraturi , bauturi , mobila veche , unelte ptr. reparatii ,etc., au dreptul de a fi stapani in acel bloc , cine ii poate oprii de a mai face abuzuri , si de ai face sa raspunda ptr. ceea ce fac , vreau sa specific ca locuinta este situata la parter si nu are balcon , in actul de vanzare -cumparare este specificat si suprafata de 0,54%din partile comune , platesc si impozit pe acea suprafata. va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:58, 10 Mai 2014
Daca boxele locatarilor impiedica accesul la coloanele de apa si caldura, au nu numai dreptul ci si datoria de a desfiinta acele boxe.

Acea cota-parte indiviza pe care o aveti trecuta pe actul de vanzare-cumparare o are trecuta fiecare proprietar si reprezinta procentul din toata proprietatea comuna pe care il detine fiecare. Adica aveti 0.54% din holuri, acelasi procent din casa scarilor, acelasi procent din fatada, acelasi procent din terasa, acelasi procent din lungimea tevilor, acelasi procent din suprafata pe care e construit blocul etc.
El nu reprezinta o suprafata anume dedicata dv., deci nu aveti in proprietate alta suprafata decat apartamentul.
Sau aveti in proprietate acea cota-parte indiviza, la fel cu toti ceilalti proprietari din blocul dv.

Ca sa intelegeti mai bine, tot ce nu este apartament (spatiul interior al acestuia) este proprietate comuna (inclusiv tevile verticale care va traverseaza apartamentul) care se imparte proportional tuturor proprietarilor in functie de suprafata apartamentului.
Dv. aveti un procent de 0.54% din aceasta proprietate comuna, dar fara a fi definit locul sau dimensiunea vreunei suprafete.
In conditiile in care dv prin documentul de achizitie bun imobil nu aveti precizat concret boxa,pe cale de consecinta legal dv nu aveti dreptul sa utilizati spatiu din partea comuna
De altfel,in subsolul tehnic,nu se depoziteaza substante cu potential risc,subsolului tehnic fiind proiectat cu utilizare de spatiu parte comuna dar cu rol special in cazuri de calamitati
Aspectul ca documentul de achizitie bun imobil detine precizarea cotei de 0,54%,coeficientul respectiv reprezinta o valoare calculata aferent suprafetei imobilului dv,coeficient care nu este concret identificat,partea comuna fiind constituita din cale de acces,subsol,terasa,ghena,uscatori,etc
Exista autoritati cu drept control activitate din cadrul asociatiei de proprietari,dar in cazul dv este vorb despre probleme intre reprezentanti asociatiei de proprietari si proprietari-probleme care de regula se solutioneaza in interiorul asociatiei de proprietari cu decenta,cu intelegere si cu toleranta
Daca boxa dvs. "incurca" ceva pe-acolo, solicitati presedintelui sa va repartizeze un alt spatiu (daca mai este loc - stiindu-se faptul ca nu toti proprietarii agreeaza sa mearga in subsol sa-si tina / depoziteze acolo ceea ce spuneati) unde sa va facti boxa (as solicita chiar as. prop. sa va ajute in acest sens).
Asa cum s-a scris mai sus, aceste diferende se rezolva la nivelul as. prop., dar daca nu, se pot rezolva si in alta parte, depinde de amploarea discutiilor...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dependintele comune ale imobilului sdg73 sdg73 Buna seara, prin contractul de vanzare cumparare la apartamentul meu am atribuita si o suprafata totala de 1,15% din partile si dependintele comune ale ... (vezi toată discuția)
Parti comune in bloc ContSters303335 ContSters303335 Buna ziua, Am si eu o intrebare in legatura cu partile comune ale unui bloc. -subsolul blocului daca nu este prevazut cu boxe dar o parte din ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza - spatii in afara apartamentului adyboss adyboss Buna ziua, Asociatie, avem nevoie de consultanta cu privire la calcularea cotei parte indiviza. Am contactat cativa avocati insa s-au ferit sa ne dea un ... (vezi toată discuția)