Un coleg de muncă mi-a adus acuzații false destul de grave, iar comisia etică m-a sancționat. Există cale legală de a ataca decizia, eventual și colegul pentru fals în declarații?
Un coleg de muncă mi-a adus acuzaţii false destul de grave, şi m-a reclamat pe motive etice. Comisia etică mi-a dat un avertisment scris (plus alte sancţiuni) deşi mai mulţi martori au susţinut falsul acuzaţiei făcut de coleg. Există cale legală de a ataca decizia, eventual colegul pentru fals în declaraţii? }n cât timp pot face acest lucru?
Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Vă mulţumesc pentru răspuns. În comunicarea deciziei de sancţionare nu sunt incluse termenul in care sanctiunea poate fi contestata precum şi instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata. Se poate cere nulitatea acestuia, cf. codul munci, art 252(2)?
Comunicarea nu are cum sa se atace in instanta, insa decizia da.
Art.252 C.mun.
....
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
....
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
Astfel,pe cale de interpretare, lipsa acestor elemente din cuprinsul deciziei de sanctionare este sanctionata cu nulitatea absoluta a deciziei.
Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la Tribunalul in raza caruia domiciliaza in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.