avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Sponsorizare
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Sponsorizare

O fundatie nonprofit din Româania, poate sponsoriza o entitate similara din Uniunea Europeana?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2019
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 14:20, 6 Decembrie 2019
Deci ar trebui să-l recunoască un ONG, să-i dea o recunoaștere că lucrează în interes public....

Este vreo diferență între sponsorizare și donație? Sunt separate?
Pot eu ca PFA să fac și sponsorizare și donație către aceeași persoană? (Pe această cale aș avea practic 2 x 5% deductibil, donație și sponsorizare....)
Deocamdată dacă l-aș ajuta, bănui că aș putea să fac următoarele formalități:
- sponsorizare (deductibil 5%)
- donație (deductibil 5%)
- redirecționare (acei 2% din impozit)

radumititean a scris:

Oricum, pentru a putea sponsoriza o persoana fizica, ea trebuie sa indeplineasca o serie de conditii speciale, inclusiv sa aiba acea recunoastere de la un ONG de profil cum ca desfasoara o activitate de interes public in unul din domeniile enumerate in lege - ceea ce e discutabil daca e cazul la un student, ca textul legal este pentru a putea fi sponsorizati cei care presteaza ceva in acele domenii, nu cei care beneficiaza... poti sponsoriza medicii, nu pacientii, poti sponsoriza asistentul social, nu persoana defavorizata de care se ocupa... Daca are acea recunoastere si am considera ca indeplineste cerintele legale, ar fi mai simplu sa o sponsorizati prin intermediul acelui ONG care i-a acordat oficial recunoasterea, si se rezolva asa neclaritatea....

Sutn acestea diferite?
Ca PFA le pot face în cazul ideal pe toate 4 către aceeași persoană?
Sau pot face doar una dintre ele?
- sponsorizare (deductibil 5%)
- donație (deductibil 5%)
- mecenat (deductibil 5%)
- redirecționare (acei 2%) - bineînțeles, dacă acceptă un ONG să îi transfere persoanei respective.
Este ilegal a face toate acestea 4 către aceeași persoană?
Ultima modificare: Vineri, 6 Decembrie 2019
Petrovic, utilizator
2% nu se poate directiona catre o persoana fizica, ci numai catre un ONG, Redirectionarea 2% nu o face PFA ci titularul ca persoana fizica obisnuita, prin declaratia unica, pe care o depune anul viitor pentru veniturile din 2019.... Donatiile NU sunt deductibile fiscal, nu vad ce va face sa credeti ca ar fi deductinbila. . . Mecenatul ar fi posibil. Sponsorizarea e si ea posibila ca PFA si e cheltuiala deductibila in limita a 5%., Legea nu are vreo prevedere care ar impiedica pe un PFA sau o firma sa faca aceluiasi beneficiar persoanja fizica si mecenat si sponsorizare, si chiar donatie daca acceptam ideea ( discutabila) daca e legal ca un operator economic ( cum e PFA) sa faca donatii. De 2% asa cum am spus nu se pune problema pentru un PFA, ci doar pt titularul de PFA ca cetatean obisnuit. Nu e vreo limitare legala ca aceeasi persoana fizica si primeasca din aceeasi sursa si donatii, si sponsorizari, si 2% si mecenat...
Art.8 alin.(3) din Legea 32 / 1994: Totallitatea reducerilor aplicate bazei impozabile pentru sponsorizările efectuate potrivit alin. (1), cumulate cu cele aferente actelor de mecenat, nu poate depăşi 5% din venitul sau din profitul impozabil, după caz.
Mecenatul trebuie făcut tot printr-un ONG, sau se poate și fără ONG?

Deci donația nu e deductibilă. E vreo diferență dacă aș dona cu act de donație formal, sau dacă pur și simplu i-aș transfera în cont?

radumititean a scris:

Art.8 alin.(3) din Legea 32 / 1994: Totallitatea reducerilor aplicate bazei impozabile pentru sponsorizările efectuate potrivit alin. (1), cumulate cu cele aferente actelor de mecenat, nu poate depăşi 5% din venitul sau din profitul impozabil, după caz.

Alte discuții în legătură

Ong vrea să ofere bani unei persoane fizice. care e forma legală: sponsorizare sau donație? alex__ alex__ Buna ziua! Intrebarea este daca din punct de vedere legal ONG-urile au voie sa faca sponsorizari (catre o persoana fizica) sau doar firmele sunt cele ... (vezi toată discuția)
Fundatie Tzimpirika Tzimpirika Buna ziua, Societatea la care lucrez a infiintat o fundatie. Partenerii de afaceri au virat la sfarsitul anului trecut cei 20% din impozit. Este obligatoriu ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare și redirecționare Petrovic Petrovic Sunt PFA în regim real și cu TVA; am depus declaratia unica pe 2019, nu am facut sponsorizare si nu am redirectionat cei 2%. Vreau sa va intreb, mai pot ... (vezi toată discuția)