Buna seara,
Dacă sunt mai multe parti care au pierdut un proces, atunci vor putea fi obligațe să plătească cheltuielile de judecată în mod egal, proporțional sau solidar, potrivit cu poziția lor în proces ori cu natura raportului juridic existent între ei.
Nu este normal faptul ca fratele dvs. nu a fost obligat sa plateasca deloc cheltuieli de judecata.
Trebuie vazut exact hotararea.
Daca instanta a omis sa se pronunte cu privire la obligarea fratelui la plata cheltuielilor de judecata, atunci trebuie facuta cerere de completarea a hotararii judecatoresti, daca este vorba despre altceva, trebuie formulata cale de atac impotriva hotararii.
Buna seara
Multumesc pentru raspuns
Despre aceasta este vorba
Citez din incheierea de sedinta de pe portalul judecatoriei ….. Admite acţiunea astfel cum a fost precizată, formulată de reclamantul CCC în contradictoriu cu pârâtii xxx, yyy, zzzz, pppp, etc .Obligă pârâtul xxxx la plata către reclamantă a sumei de ….. lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Mentionez ca ceilalti pârâti nu au depus intampinare și nici nus-au prezentat la process, Fratele meu a depus intampinare , dar care ulterior nu s-a mai prezentat la proces
Fratele meu nu este mentionat.
Ma gandesc sa fac recurs. initial nu s-au solicitat cheltuieli de judecată apoi la cuvantul de fond s-au cerut aceste cheltuieli, dar din studiul dosarului pana la dezbaterea finală nu stiu de existenta nici unui act care sa arate cuantumul acestor cheltuieli Va rog sa aveti ambilitatea sa imi spuneti ce articol de lege sa invoc
Cu stima
Alexino
Din ceea scrieti, cred ca este vorba de o omisiune a instantei. Formulati cerere de completare a hotararii judecatoresti.
Nu are importanata faptul ca ceilalti nu au depus intampinare sau ca nu s-au prezentat la proces, atata timp cat au pierdut procesul, trebuiau obligati la plata la cheltuielilor de judecata.
Temei juridic: art. 444-445 Cod procedura civila.
Pentru cealalta problema, trebuie vazut daca exista depusa in dosar dovada cheltuielilor de judecata.
Pentru lipsa dovezii cheltuielilor de judecata trebuie formulata cale de atac (apel sau recurs, depinde ce anume prevede legea, v-a fost indicata prin hotarare). Oricum, banuiesc ca doriti sa formulati cale de atac impotriva hotararii pronuntate.
multumesc pentru promtitudine
si inca o lamurire. Deocamdata nu am primit hotarârea prin posta. In cat timp de la primirea hatărârii pot cere acest lucru. ?
Inteleg ca este vorba de un proces care s-a judecat in prima instanta.
In acest caz, cererea de completare a hotararii se formuleaza in acelasi termen in care se poate formula apel sau recurs ( inteleg ca este vorba de recurs, in acest caz,). Termenul curge de la comunicarea hotararii.
Potrivit art. 445 Cod proc civila,
Îndreptarea, lămurirea, înlăturarea dispoziţiilor contradictorii ori completarea hotărârii nu poate fi cerută pe calea apelului sau recursului, ci numai în condiţiile art. 442-444.
Pentru alte aspecte pe care doriti sa le contestati, va trebui sa formulati calea de atac prevazuta de lege si care v-a fost indicata in hotararea primei instante.