avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune Gratuita?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune Gratuita?

Buna ziua, as dori sa incep o succesiune, a trecut 7 ani de la decesul matusii. Am vazut mai multe articole cu un program de la Guvern, cum ca sucesiunea ar fi gratuita, ma gandeam ca pot fii scutita de acea taxa de 1% din totalul bunurilor. Aveti la cunostinta despre un program de genul? Si daca da ce pasi trebuie sa urmez, sau unde as putea afla mai multe?
Ultima modificare: Joi, 13 Iunie 2019
G. Cristina, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cristina ID , utilizator 12:25, 14 Iunie 2019
Nu e gratuit nimic.
Ce ati auzit se refera la programul național de cadastrare sistematică.
Mai exact, daca nu a venit nimeni de la Primărie să efectueze măsurători, cel mai probabil localitatea respectiva nu a fost inclusă în acel program.
Impozitul de 1% îl veți achita oricum.
Asa e, mai greu o sa se gaseasca un notar pentru asa ceva. Se fac initial masuratori topo si dupa aceea se face succesiune. Daca primaria a gasit un topograf nu inseamna ca exista si notar. Pana si topografi se gasesc greu deoarece este o munca titanica cu proprietari dezinteresati si cu bani putini. Cel mai bine sa faceti succesiune prin forte proprii.
Nu e vorba ca se găsește greu notar. Pur si simplu, succesiunile nu sunt gratuite.
Chiar și pentru imobilele care au făcut obiectul programului de cadastrare sistematică, onorariul notarial este decontat ulterior de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Raluk02076 evident nu am zis ca lucreaza cineva fara sa primeasca bani. Dar in programul de cadastru este prevazut ca se aloca bani atat pentru topografi cat si pentru notari, iar pentru asta primaria semneaza un contract cu topografii sau notarii, banii sunt alocati de ANCPI dar contractul cu primaria se semneaza in calitate de beneficiar.
Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2019
Cristina ID, utilizator
Deci, nu e gratis.

Alte discuții în legătură

Cadastru facut de ancpi --- succesiune gratuita? emil1702 emil1702 In cazul in care intr-o localitate s-a terminat procesul de cadastrare facut prin ANCPI, succesiunile dupa defunctii care locuiau in localitatea respectiva ... (vezi toată discuția)
Am fost chemată la notar pentru succesiunea unor terenuri prin programul gratuit, în calitate de nepoată de fiică. notarul mi-a spus că trebuie să plătesc, unde este gratuitatea? SALVIA SALVIA Buna ziua, am fost chemata la notar pentru succesiunea unor terenuri prin programul gratuit, in calitate de nepoate de fiica. Mi s-a spus ca trebuie sa platesc ... (vezi toată discuția)
Casa mostenita cadastrata gratis? GYOGYO GYOGYO Buna ziua.Am mosyenit 25% dintr-o casa in 2010.Nu a fost facut succesiunea.Acum pot cere sa fiu trecut in casa mostenita ca coproprietar gratis?daca da ce acte ... (vezi toată discuția)