avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am fost chemată la notar pentru succesiunea unor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am fost chemată la notar pentru succesiunea unor terenuri prin programul gratuit, în calitate de nepoată de fiică. Notarul mi-a spus că trebuie să plătesc, unde este gratuitatea?

Buna ziua, am fost chemata la notar pentru succesiunea unor terenuri prin programul gratuit, in calitate de nepoate de fiica. Mi s-a spus ca trebuie sa platesc deoarece titlul de proprietate este emis pe numele bunicului iar succesiunea se face pe numele bunicii care a decedat in urma bunicului, mama decedand inaintea acestora. Unde este gratuitatea?!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Borhes John , utilizator 16:37, 24 Noiembrie 2018
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs urmează sa dobândiți niște terenuri și aveți pretenția sa fie gratis???
Cine a angajat notarul ?
Cheltuielile de succesiune se împart între moștenitori
Cererea de deschidere a procedurii succesorale a fost inaintata de Camera Notarilor Publici in baza unui protocol incheiat cu Primaria, in derularea programului national de cadastru si carte funciara, aprobat prin Ordinul 1125/2016.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e aria mea de expertiza, dar gratuitatea este intr-una dintre succesiuni, succesiunea in sine este in felul urmator bunicul 1 la bunicul 2, iar fie dumneavoastra fie mama dumneavoastra mosteneste direct pe bunicul 2, fie succesiunea de la bunicul 1 la bunicul 2 este gratuita si o platiti pe a doua fie a doua succesiune este gratuita si o platiti pe prima. Se stabileste daca dumneavoastra sau mama mosteneste in functie de varsta dumneavoastra la momentul decesului buniculi 2, daca aveati peste 14 ani puteti devenii mostenitor direct, in care caz se efectueaza bunicul 1 la bunicul 2 o succesiune si inca una de la bunicul 2 la dumneavoastra. In caz contrar sunt 3 succesiuni de la bunicul 2 la mama (chiar daca a decedat inaintea lor) si apoi la dumneavoastra.

Va sfatuiesc sa analizati situatia financiar, daca sunteti unic mostenitor si aveti deja proprietatea puteti sa nu faceti succesiunea daca costa mult.

Beneficiile sunt : puteti vinde, puteti incheia contracte utilitati, puteti sa o lasati mostenire, dumneavoastra aveti dreptul de a folosi, camera notarilor doar "recunoaste" acest lucru oficial, pune dosarele pe rol contra unei sume de bani, ei nu va dau dreptul
Contra: costul succesiuniilor, nu puteti schimba utilitatiile, spre exemplu daca vreti sa va debransati sau sa treceti la alt furnizor de energie electrica si in ultimul rand copii sau mostenitorii dumneavoastra vor trebui sa faca 4 succesiuni pe care sa le plateasca

Programul de succesiuni gratuite este in stadiile incipiente momentan, poate vor fi mai eficienti sau poate vor renunta la ele in viitor, decizia va apartine
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

SALVIA a scris:

Cererea de deschidere a procedurii succesorale a fost inaintata de Camera Notarilor Publici in baza unui protocol incheiat cu Primaria, in derularea programului national de cadastru si carte funciara, aprobat prin Ordinul 1125/2016.

Da, e adevarat. Dar numai dacă terenurile de pe respectivul titlul au făcut obiectul lucrărilor de cadastrare sistematică. Aveti un extras de Carte Funciară de informare, pe numele bunicii, care atestă acest lucru?
Si nu e gratuit. Onorariul notarial va fi plătit de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Da, terenurile in cauza fac obiectul acestui program de cadastrare si una din succesiuni o sa o platesc eu.Am extra pe numele bunicului, titlul de proprietate la fel, bunica nu a avut proprietati.
Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2018
SALVIA, utilizator

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor gratuit- inregistrare sistematica- domiciliul e in alt judet DC 57 DC 57 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cum pot obtine certificatul de mostenitor in regim gratuit in urmatoarea situatie: mama , decedata in 2016 si cu ultimul ... (vezi toată discuția)
Cadastru facut de ancpi --- succesiune gratuita? emil1702 emil1702 In cazul in care intr-o localitate s-a terminat procesul de cadastrare facut prin ANCPI, succesiunile dupa defunctii care locuiau in localitatea respectiva ... (vezi toată discuția)
Succesiune gratuita? G. Cristina G. Cristina Buna ziua, as dori sa incep o succesiune, a trecut 7 ani de la decesul matusii. Am vazut mai multe articole cu un program de la Guvern, cum ca sucesiunea ar fi ... (vezi toată discuția)