avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 112 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de mostenitor gratuit- inregistrare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de mostenitor gratuit- inregistrare sistematica- domiciliul e in alt judet

Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cum pot obtine certificatul de mostenitor in regim gratuit in urmatoarea situatie: mama , decedata in 2016 si cu ultimul domiciliu in Timisoara, a detinut 4 terenuri arabile pe raza com. Ciugud (jud. Alba), care recent au facut obiectul inregistrarii sistematice, iar eu , fiica ei, am primit cele 4 CF-uri.
Am inteles ca trebue facuta Anexa 24 , dar nu se stie care primarie trebue sa o faca: ce de domiciliu a defunctei sau cea din Ciugud, unde sunt terenurile... nici una nu vrea sa o faca, trimitandu-ma de la una la alta, cea din Timisoara spunand ca au facut Anexa 24 in 2016, la moartea mamei si a trimis-o la Casa Notarilor, bineinteles ca aceasta masa succesorala neexistand atunci (era doar un titlu de proprietate).
Va rog sa-mi spuneti daca eu trebue sa fac vreo cerere si unde anume si care ar fi circuitul documentelor. Mentionez ca si eu domiciliez in Timisoara.
Va multumesc,
Maria M. T.
Ultima modificare: Duminică, 15 Noiembrie 2020
DC 57, utilizator
Cel mai recent răspuns: DC 57 , utilizator 21:11, 19 Noiembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă aveați titlu de proprietate, înseamnă că terenurile au existat în masa succesorala de atunci.
Că ulterior acele terenuri au făcut obiectul cadastrarii sistematice, este alta poveste.
In momentul de fata nu puteti obtine gratuit un certificat de moștenitor.
Art.9, alin.7 din legea 7/1996, prevede:
" Plata onorariilor și tarifelor în vederea eliberării de către notarii publici a certificatelor de moștenitor, certificate întocmite cu privire la imobile ce au făcut obiectul înregistrării sistematice, se face de către Agenția Națională din veniturile proprii, în aplicarea Programului național de cadastru și carte funciară, chiar și ulterior finalizării înregistrării sistematice, cu condiția respectării termenelor maximale prevăzute la alin. (9), cu respectarea prevederilor Legii nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la plata TVA."

Alin 9 din acelasi articol, prevede ca "Plata certificatelor de moștenitor se face de către Agenția Națională conform procedurii prevăzute la alin. (8), cu excepția certificatelor de moștenitor eliberate ulterior împlinirii unui termen de 2 ani de la data sesizării camerei notarilor publici de către oficiul teritorial, în cazul succesiunilor nedezbătute, în vederea repartizării cauzei succesorale notarului public competent"

Or, în cazul dvs acel termen a expirat din 2018, cand s-au împlinit 2 ani de când cauza succesorala a fost transmisă Camerei Notarilor Publici.
Deci costurile pentru dezbaterea succesiunii va trebui să le suportati dvs.
Buna ziua, va multumesc frumos pentru raspuns. Vreau sa va mai spun ca eu am deschis si dezbatut succesiunea dupa mama, in iulie 2018 , pt. niste actiuni si am certificat de mostenitor. Aceasta poate schimba situatia ?
Deasemenea, din cate am citit si eu legea si ati precizat si dvs., am vazut ca peste tot se afirma ca aceste certificate de mostenitor se elibereaza gratuit doar pt. terenurile ce au facut obiectul inregistrarii sistematice. Ori in termenul celor 2 ani de la decesul mamei, acestea nu facusera inca obiectul inregistrarii sistematice. deci pe ce baza si cu ce acte as fi putut eu solicita in acel termen certificatul gratis?
Va multumesc anticipat.
Nu ati fi putut.
Si dupa cum probabil ați citit și dvs, certificatul de mostenitor nu este gratuit.
El este decontat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
În momentul de fata dvs trebuie să suplimentati masa succesorala si sa obtineti de la același notar un certificat de moștenitor după suplimentar
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune gratuita in 2017? CYBORG CYBORG Buna seara! Locuiesc in Ploiesti. Citesc, azi, pe Internet cum ca succesiunea la notar e gratuita in 2017. este adevarat?(Sunt singurul mostenitor). Nu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! am facut succesiunea partiala pentru un apartament ... cprn1992 cprn1992 Buna ziua ! Am facut succesiunea partiala pentru un apartament care a apartinut mamei. Mai am niste terenuri si o casa, in alt judet, tot pe numele mamei, pe ... (vezi toată discuția)
Nelamurire hg nr. 294/2015, dezbateri de succesiune gratuite? Swamera Swamera Buna ziua, imi puteti spune va rog (mai pe intelesul tuturor) care sunt gratuitatile la care se face referire in Hotararea de Guvern nr.294/2015 privind ... (vezi toată discuția)