buna seara!
Va aduc la cunostinta urmatoarea speta, in speranta ca poate vedeti lucrurile mai clar.
Prin anii '60, Popescu cumpara de la Ionescu un teren si o casa edificata pe acest teren. In '74 Popescu moare si lasa mostenire fiicei sale aceasta proprietate. in baza certificatului de mostenitor si a contractului de vanz-cump, se presupune ca fiica Popescu era proprietara. In '80, casa edificata pe teren este demolata abuziv de stat. In '98 fiica deschide o actiune in constatare care sa-i tina loc de titlu de proprietate, dar dosarul e trimis la legea 10. Fiica face o notificare si solicita restituirea terenului in natura si despagubiri in ceea ce priveste casa.
In paralel, se face si rectificarea pe cale judecatoreasca a certificatului de mostenitor, deoarece din acesta nu reiesea identificarea imobilului. Cererea e admisa si ulterior introdusa in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni, primind si un numar de intabulare.
In prezent, a facut o cerere in baza legii 10, impotriva PMB prin care a solicitat restituirea terenului si a casei. Instanta de fond respinge actiunea, motivand ca in baza unui Decret din '54 terenurile nu puteau fi instrainate decat prin mostenire. Ideea ce rezulta e ca terenul a fost preluat de stat.
Directia patrimoniu a emis o adresa din care rezulta ca terenul nu a facut niciodata obiectul unei expropieri sau preluari abuzive; nu a fost niciodata in proprietatea statului.
Intrebarile mele sunt:
In formularea apelului, fiica sa mai ceara restituirea terenului sau sa ceara doar emiterea unui titlu de propietate?
Speta de fata isi are aplicabilitate in legea 10?
In momentul de fata, e fiica proprietara? Daca da, nu mai e nevoie de nicio actiune, nu?
Sa mai faca o actiune in constatare?
Stadiul in care am ajuns este asta....#-o HEEEEELP!
Normal ca Directia Patrimoniu si Evidenta Proprietati din cadrul PMB v-a raspuns ca terenul nu a facut obiectul vreunei exproprieri fiindca nu era cazul de asa ceva!
Va atrag atentia sa cititi cu atentie actul de proprietate care a stat la baza revendicarii fiindca autorul dvs a cumparat numai casa , nu si terenul aferent constructiei , care , la acea data , trecea direct in patrimoniul statului! Deci aveti dreptul la despagubiri numai in ceea ce priveste locuinta respectiva!(sau retrocedarea ei in natura daca nu cumva a fost instrainata in baza legii 112/1995 sau demolata)
Succes!
atat casa cat si terenul au fost cumparare de popescu prin act de vanzare cumparare. Cel de la care a cumparat era la randul lui proprietar. Casa a fost daramata cand se afla in posesia ficei
Va rog sa imi spuneti cu exactitate in ce an au fost cumparate!B-)
Suprafata de teren aferenta constructiei, trece in proprietatea statului pe data perfectarii actului, in conformitate cu art. 30 alin. 2 din Legea nr. 58/1974 [ link extern ]
Sunt perfect de acord cu dvs! Tocmai de aceea va si spun ca acela care le-a vandut imobilul respectiv are dreptul la despagubire pentru teren! Sunt foarte multe dosare de acest gen pe legea 10/2001, cum sunt foarte multi care nu au stiut si au pierdut dreptul de a obtine despagubiri pentru terenurile aferente caselor vandute in perioada cat a fost valabil acel decret!B-)
C'est la vie!
Speta
tosonel
In aprilie 1990, eu si mama mea de la care am primit procura pt vanzare, am vandut prin fostul Notariat de stat al Sectorului 1 un imobil situat in sectorul ... (vezi toată discuția)