avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren preluat de stat- legea 58/1974
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren preluat de stat- legea 58/1974

Buna ziua.
Socrul meu a detinut in proprietate un imobil compus din casa de locuit in suprafata de 101,30 m.p. si teren in suprafata de 450 m.p ,pe care le-a dobindit prin mostenire ,casa fiind construita de bunicul sau iar terenul cumparat de bunica sa prin contract de vanzare cumparare in anul 1936
Socrul meu a vandut potrivit contractului de vânzare-cumpărare autentificat in1987de fostul Notariat de Stat , locuinţa descrisa mai sus, în contract menţionându-se că terenul aferent construcţiilor vândute, în suprafaţă de 450 mp, trece în proprietatea statului, fiind atribuită în folosinţă cumpărătorului o anumită suprafaţă din teren pe toată durata existenţei construcţiei. Vanzarea s-a facut in baza Autorizatiei de instrainare,in care,de asemenea se mentioneaza ca terenul in suprafata de 450 m.p. trece in proprieratea statului conform art.30 din Legea 58/1974.
In data de 21/01/1998 socrul meu a depus la Primarie in baza Legii 169/1997 ,republicarea Legii 18/1991 o cerere prin care solicita restiruirea terenului preluat in baza art. 30 din Legea nr. 58/1974 la care nu a primit niciodata raspuns
In anul 2004 socrul meu a decedat si mostenitorul lui este sotul meu.Cum poate fi reconstituit dreptul de proprietate prin acordarea unui teren in echivalent ?

Cel mai recent răspuns: raser , utilizator 12:48, 13 Aprilie 2017
Eu consider ca cel care are dreptul la retrocedarea terenului in cauza, prin procedura Ordinului Prefectului, este cumparatorul, nu socrul dvs, in baza art. 36 din legea 18/1991:
(3) Terenurile atribuite in folosinta pe durata existentei constructiilor dobanditorilor acestora, ca efect al preluarii terenurilor aferente constructiilor, in conditiile dispozitiilor art. 30 din Legea nr. 58/1974 cu privire la sistematizarea teritoriului si localitatilor urbane si rurale, trec in proprietatea actualilor titulari ai dreptului de folosinta a terenului, proprietari ai locuintelor.
Nu am spus ca detinatorul constructiei nu este indreptatit la improprietarire.In momentul vanzarii au fost prejudiciati si cumparatorul pentru ca a cumparat o cladire fara teren si vanzatorul pentru ca nu a putul vinde si terenul ,acesta fiind preluat de stat. Daca nedreptatea facuta de autoritati fata de cumparator s-a reparat, consider ca si vanzatorul are dreptul la despagubiri. In alta ordine de idei daca constructia respectiva ar fi fost demolata,atunci indreptatit la masuri reparatorii ar fi fost vanzatorul conform Legii 10. Deci ni se recunoaste dreptul de proprietate.
Astept un raspuns de la cineva care cunoaste o solutie data pe o speta asemanatoare.
Legea 18/1991 este textul legislativ care prevede reglementarea situatiei juridice dupa 1990 a terenurilor preluate de stat in baza decretului-lege 58/1974... Si eu sunt curioasa daca cineva a auzit ca vanzatorul sa fie improprietarit cu terenul preluat de stat in baza acestui decret lege, in conditiile in care cumparatorul detinea constructia si terenul in folosinta... daca Romania ar fi avut legi drepte, n-am mai fi discutat pe acest forum.
Sunt de acord cu improprietarirea cumparatorului cu acel teren,noi cerem teren in echivalent in temeiul art.36 alin. (3) si (4) raportate la art. 23 si 24 alin. (1) si (2) din Legea nr. 18/1991, republicata, modificata si completata, si a art. 9 si art. 10 din Regulamentul aprobat prin HG nr. 890/2005.
Conform acestor texte de lege suntem indreptatiti la masura reparatorie de a ni se acorda un alt teren in echivalent valoric cu cel care nu se poate restitui pe vechiul amplasament, ori, la masura reparatorie de acordare de despagubiri .. De asemenea, conform art. 6, alin. (2) din Legea nr. 213/1998, privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia:“Bunurile preluate de stat fără un titlu valabil, inclusiv cele obţinute prin vicierea consimţământului, pot fi revendicate de foştii proprietari sau de succesorii acestora, dacă nu fac obiectul unor legi speciale de reparaţie.
Cunoaste cineva o solutie data de o instanta pe o speta asemanatoare?
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Iulie 2010
zatti, utilizator

Alte discuții în legătură

Act proprietate teren emilia_d emilia_d Buna ziua.Ma aflu in urmatoarea situatie: casa in care locuiesc este a socrilor mei,iar ei doresc sa imi faca act vanzare cumparare iar acum m-am lovit de o ... (vezi toată discuția)
Legea 58/1974 persan persan Parintii mei au cumparat un imobil de 80mp cu o curte de 78mp. Terenul intra in proprietatea statului conf. legii 58/1974 si nu mai face obiectul vanzarii. ... (vezi toată discuția)
Restituire teren imobil ContSters47747 ContSters47747 salut, as vrea sa va intreb si io ce am gresit in urmatoarea problema: locuiesc intr`o casa achizitionata in 1977, iar terenul aferent a intrat la acel moment ... (vezi toată discuția)