avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act proprietate teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act proprietate teren

Buna ziua.Ma aflu in urmatoarea situatie: casa in care locuiesc este a socrilor mei,iar ei doresc sa imi faca act vanzare cumparare iar acum m-am lovit de o alta problema,ei au cumparat casa in 1974 iar terenul aferent casei trece in proprietatea statului conform art 30din legea 58/1974.Vreau sa fac cadastru si nu pot deoarece nu sunt proprietar pe teren,ce trebuie sa fac pt a obtine actul de proprietate ?
Se face cerere la primarie pt a obtine terenul sau trebuie cumparat?Eu oricum platesc impozit si pe terenul aferent casei.Multumesc
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 17:55, 24 Aprilie 2015
Terenul aparține domeniului privat al primăriei și îl puteți doar cumpăra, față de alții ați avea drept de preemțiune și eventual negociere(fără licitație)
Multumesc pentru raspuns.
Regimul juridic al terenurilor preluate de stat in conditiile art. 30 din Legea nr. 58/1974 este stabilit prin Legea nr. 18/1991 in favoarea dobanditorilor constructiei, pentru care este prevazut dreptul de a obtine titlul de proprietate, insa, fata de continutul art. 36 alin.(3) din Legea nr. 18/1991, terenul aferent constructiei are regimul juridic stabilit de text numai in ipoteza existentei constructiei.

Mai pe scurt , socrii dvs trebuiau sa isi faca titlu de proprietate pentru acest teren. Nici acum nu este tarziu. Demarati procedura pentru dobandirea titlului de proprietate.

Sub nicio forma nu este vorba despre terenul privat al primariei de la care dvs sa va cumparati propriul pamant, cumparat odata in 1974!!!!
Luati legatura cu un autorizat cadastru, faceti masuratorile la ceea ce detineti si acesta va va intocmi un plan de situatie pentru obtinerea titlului de proprietate(pe numele socrilor) !

Dupa obtinerea titlului de proprietate pentru teren veti face si intabularea terenului si a casei si in final socrii va vor vinde acet imobil.
Conform afirmațiilor d-nei, doar casa a fost cumpărată în 1974 nu și terenul. Prin urmare acesta -terenul - va trebui cumpărat de la primărie. Terenul respectiv a fost dat în folosință pe durata existenței construcției, cu plata unei taxe. Socrii nu aveau cum să-și facă titlu de proprietate dar poate există o altă lege în acest sens.
Atat timp cat exista act de vanzare cumparare pentru constructie in care se specifica art. 30 din legea 58/1974 si constructia exista ridicata pe acel teren, omul isi poate face titlu de proprietate la legea 18/1991.
Doar daca acea constructie se demoleaza omul pierde terenul primit in folosinta si acesta trece in domeniul privat al primariei.
D-na Emilia_d urmati pasii pe care i-am descris in mesajul anterior.

Alte discuții în legătură

Teren preluat de stat- legea 58/1974 zatti zatti Buna ziua. Socrul meu a detinut in proprietate un imobil compus din casa de locuit in suprafata de 101,30 m.p. si teren in suprafata de 450 m.p ,pe care le-a ... (vezi toată discuția)
Emitere titlu de proprietate RAZVAN1973 RAZVAN1973 In conf cu art 36 din Legea 18/1991 tatal meu a cerut emiterea titlului de proprietate pentru terenul aferent locuintei. Documentatia a fost respinsa doarece ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate roxanar roxanar Am inteles ca reconstituirea dreptului de proprietate privata privind un teren intravilan (in oras) se poate cere oricand, fiind imprescriptibila. Mi-a zis ... (vezi toată discuția)