In 2014 mi s-a suspendat contractul de munca conform art.52,alin.1, lit. b din Codul muncii. In anul 2019 Parchetul a clasat dosarul meu din lipsa de probe. Societatea a formulat plangere impotriva ordonantei procurorului, plangere ce a fost respinsa de Judecatorie printr-o hotarare definitiva. In urma acesteia societatea m-a rechemat sa-mi reiau activitatea in acelasi loc de munca si cu aceleasi atributii de serviciu dar drepturile banesti si celelalte drepturi nu mi le-a dat.
Intrebare: Daca suspenderea a fost facuta conform art. 52, alin. 1, lit. b, atunci reincadrea in munca nu ar trebui sa se faca conform art. 52, alin. 2 din Codul Muncii?
Daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara si i se plateste, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.
Neplata drepturilor poate face obiectul unei : - unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Azi am fost instiintat ca mi s-a desfacut contractul de munca pentru "grave prejudicii aduse societatii", fapt ce nu a fost dovedit in urma cercetarii penale.
Intrebare: In momentul cand imi voi incheia raporturile de munca cu societatea, imi voi primi drepturile conform art.52, alin.2 din Codul muncii?
Angajatorul este obligat sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.
Demisie
ada_ionescu
Doresc sa demisionez , insa \"regula\" in firma in care inca lucrez este ca in momentul instiintarii angajatorului, angajatul sa fie injurat si sa i se ... (vezi toată discuția)