avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... N-am putut plăti întreținerea la zi pentru că ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

N-am putut plăti întreținerea la zi pentru că asociația nu are cont bancar, deci mi s-au calculat penalități într-un mod pe care nu-l înțeleg. Vă rog să mă lămuriți

Am fost plecata de la domiciliu si am solicitat un cont bancar ca sa virez cotele de intretinere, dar admnistratorul a zis ca nu avem cont. Astfel am ramas restanta pe luna dec 2018, ian, febr, mart, april 2019. Aprilie este ultima luna afisata. Azi 20.06.19 am fost sa platesc intretinerea si am solicitat chitanta pt fiecare luna, dar am primit a singura chitanta cu toata suma inclusiv penalitatile. Intretinerea era 402,89 lei( am centrala termica), iar penalitatile 29,06 si am primit chitanta pt 431,95 lei. Este corect ? Am intrebat cum au fost calculate penalitatile si mi - a spus sa fac cursul de administrator. Eu am incercat sa calculez dupa lege, dar nu am cazut pe cifra de pe liste.
In dec 2018 Listele au fost afisate pe 21.01.09 cu scadenta pe 11.02.19 si pt suma de 72.17 lei penalitatile sunt 14,14 pana la 20.06.19. Este corect? Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Initial trebuie sa cunoasteti cuantumul penalizarilor dispuse de adunarea generala
Ulterior faceti calculul pe fiecare cota intretinere +zilele intarziere
Nu are legatura contul bancar cu penalizarile legal aplicate in cazul intarzierii/nepaltii in termenul stabilit
Exista mai multe variante legale de plata cote lunare intretinere chiar si in lipsa contului bancar
Puteti sa mi enumerati alte variante legale? Va multumesc!
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ely1001,
Ceva va "scapa" in aceasta poveste. Incercati sa intelegeti ce vi se recomanda.
Apoi, daca tot aveti atatea neclaritati, incercati sa lecturati cu foarte mare atentie prev. L 196/2018, va notati chestiunile mai tehnice pe care nu reusiti sa le intelegeti, solicitati de la asociatie hotararile AG cu privire la penalitati, deciziile com. ex. cu privire la Sistemul propriu de penalizari, reglemetarile interne ale asociatiei cu privire la functionare, program de incasari, eliberarea chitantelor pentru sumele repartizate, ce inseamna termenul de plata, scadente, etc.

In principiu, asociatia este obligata ca pe ultima lista de plata, in linia apartamentului dvs. sa figureze toate sumele datorate precum si totalul acestora.
Dvs., la luarea la cunostinta a sumelor repartizate, daca nu intelegeti ceva, solicitati clarificari in primele 10 zile de la afisare, iar conducerea as. prop. trebuie sa va raspunda.
Succes!
ely1001 trebuia sa dati sume separat,si sa luati câte o chitanta pt acea suma.
PS contul bancar se cere presedintelui ,nu administratorului prin cerere scrisă
Nu avem cont bancar pt ca nu suntem constituiti in asoc de proprietari. In blocul nostru administr e "seful", la el stau toate stampilele, a presed, a cenzorului. Zilele trecute am aflat de la un vecin, ca i-a propus administr sa-l puna in comit exec in locul unui membru care s-a mutat.

m1205 a scris:

ely1001 trebuia sa dati sume separat,si sa luati câte o chitanta pt acea suma.
PS contul bancar se cere presedintelui ,nu administratorului prin cerere scrisă

Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2019
ely1001, utilizator

Alte discuții în legătură

Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile ... Tudorionascu Tudorionascu Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile de la afișarea listei de intretinere? (vezi toată discuția)
Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ... nalbaru rodica nalbaru rodica Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ptr.neplata intretinerii la o Asociatie de Proprietari?conf.legii nr.230/2007 ,art.49. Un ... (vezi toată discuția)
Asociații de proprietari: se pot folosi banii din penalizările pe care le-am plătit din 2016 până in 2018 pentru lucrări de întreținere? Adrianvalentin82 Adrianvalentin82 Se poat folosi bani din penalizările pe care le-am platit din 2016 pana in 2018 pt lucrări de întreținere la blocul unde locuiesc? (vezi toată discuția)