avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama a împrumutat pe cineva care nu i-a putut ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama a împrumutat pe cineva care nu i-a putut restitui banii, dar i-a vândut un apartament sub forma ,,act de dare în plată", păstrându-și, însă, uzufructul. Mă înșel sau este o problemă cu acel act?

Buna ziua. ma confrunt cu o problema privind art. 1492 cod civil (darea in plata).
Mama mea a imprumutat pe cineva cu o suma de bani iar acea persoana, neavand cum sa-i restituie imprumutul, i-a vandut un apartament, actul fiind intitulat "act de dare in plata".
Problema este ca i-a vandut doar nuda proprietate, el pastrandu-si un drept de uzufruct de 100% asupra apartamentului.
Citind art.1492 privind darea in plata, am constatat faptul ca "debitorul este tinut de garantia contra evictiunii", aspect ce (in opinia mea) se bate cap in cap cu acel uzufruct deoarece evictiunea consta in posesia bunului (linistita folosinta a bunului).
Ma insel sau este o problema cu acel act?
Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 26 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Este mentionat in contract acel drept de uzufruct al debitorului? Care este perioada acestuia sau este uzufruct viager?
In ce an este perfectat contractul (vechea lege = inainte de 2011 sau noua lege = dupa 2011)?
Este vorba de un uzufruct viager pe toată perioada cat mai trăiește persoana respectivă. Contractul este făcut acum 2 ani.
Debitorul se bucura in mod legal de uzufructul viager, atat timp cat dreptul de uzufruct al acestuia a fost inscris in contract, iar creditorul l-a acceptat prin semnarea contractului.

Art 1492 este irelevant atat timp cat in contract, este specificat clar uzufructul viager, acceptat de creditor, deoarece in orice contract civil, vointa partilor este 'sacra'.
Debitorul ii garanteaza creditorului transferul de proprietate al bunului, dar si creditorul ii garanteaza debitorului dreptul de a se folosi de apartament si de a locui in acesta pana la decesul debitorului. Astfel creditorul detine nuda proprietate, iar debitorul uzufructul viager. Practic, fiecare parte a conferit celeilalte o serie de drepturi.

Desi poate parea ca se bat cap in cap, in realitate contractul este legal si corect, atat timp cat ambele parti au cazut de comun acord asupra acestui aspect.

Nu in ultimul rand, ca exemplificare, exista clauza de uzufruct viager si in materia CVC, chiar daca si acolo debitorul este obligat sa il garanteze pe creditor impotriva evictiunii.

Interesant contract aveti, mai rar asa ceva.
Ultima modificare: Marți, 25 Iunie 2019
Alexandru Andreescu, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca suma imprumutata nu e mare, afacerea a rentat.. ca mai devreme sau mai tarziu, mama ramane cu o casa. chiar daca mama nu va mai fi, o mosteniti.
Daca suma e mare si a dat cam cat face casa cu totul, inseamna ca mama nu a stiut ce semneaza, nu i s-a explicat, nu a inteles, nu a intrebat.. etc.
Practic, debitorul nu a pierdut nimic si a scapat si de datorie, super convenabil pt el.
I-a dat in plata nuda proprietate.
Ultima modificare: Marți, 25 Iunie 2019
gi-jane2, moderator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Alexandru Andreescu a scris:

Interesant contract aveti, mai rar asa ceva.


Rar?
Minunile juridice pe care și le croiesc oamenii cu mâna lor sunt dese.
Pe avocat nu l-ar întreba înainte de a semna. Îl întreabă după ...
Iar după, există riscul să nu mai poată face altceva decât ... calculul a cât au pierdut crezând că fac vreo economie la onorariul inițial de consultanță.

Nu este nicio contradicție, stimate utilizator.
Prestația oferită în schimb a constat în transferul nudei proprietăți. Doar atât. Atât a acceptat mama dvs. să primească.
Și nu se poate spune că mama dvs. nu a cunoscut zisa „evicțiune” sub care și-a pus semnătura. Care evicțiune? Dreptul de uzufructul este un drept real, pe care întrăinătorul și l-a rezervat prin contractul semnat de mama dvs. Ar fi fost evicțiune dacă înstrăinătorul ar fi invocat un drept nerezervat prin contract. Dacă ar fi exitat o deposedare provenită dintr-o cauză tăinuită față de dobânditor. Or, aici este vorba despre un drept rezervat/scris ... cu negru pe alb.
Ultima modificare: Marți, 25 Iunie 2019
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Somație abuzivă de scoatere la licitație apartament deținut ca nudă proprietate, cu clauză de întreținere și uzufructuar mama mea. cum pot înlătura abuzul? ravita ravita Situatia mea este urmatoarea : am imprumutat privat suma de 8800 euro in ianuarie 2008 . Judecatoria Timisoara admite cererea si autorizeaza creditorul sa ... (vezi toată discuția)
Care este dreptul meu julia_30 julia_30 Buna ziua, as dori sa stiu si eu ce drepturi detin (in ce procentaj)asupra unui apartament cumparat prin contract de vanzare -cumparare impreuna cu mama mea. ... (vezi toată discuția)
Stingere datorii proces_ro proces_ro Am o datorie de platit (prin sentinta definitiva) catre chiriasii care au efectuat renovari in imobilul meu. Vreau ca sa cedez imobilul pentru stingerea ... (vezi toată discuția)