avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Se considera infractiune daca o alta persoana se ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Se considera infractiune daca o alta persoana se foloseste de datele mele cu caracter personal fara acordul meu?

Buna

Acuma cateva luni am depus un articol de divertisment ( consola de ultima generatie ) la o casa de amanet pe contract de amanet.

Din intamplare am vrut sa verific profilul meu care este legat la dispozitiv si am vazut ca este ONLINE!
Desi eu stau fara grij ca este in maini bune " pe raft " in magazia casei de amanet.

Prin intermediul unui applicatie de companie pentru consola am vazut ca o persoana se foloseste de profilul meu, fara sa fii dat eu vreun acord. Are acces la informatii sensibile precum domiciliul, informatii CI dar chiar si la informatii de card credit/debit fara sa fi fost eu instiintat.

Practic le platesc comisionul sa se foloseasca ei de bunul meu, iar daca asta nu ar fii fost de ajuns, persoana a modificat si continutul dizpozitivului fata de data predarii, Practic a violat o proprietate privata, desi doar in intermediul online/virtual.

Se poate categoriza asta ca infractiune?

Ei folosiind profilul meu, adica se da drept mine pe cand nici nu ar trebuii sa se atinga de articol, poate sa ma bage in alte probleme cu furnizorul dizpozitivului, adica BAN pe cont care ar atrage si daune financiare, din cauza abuzului de profil.

Ce pot sa fac in privinta asta?

Daca ii arat ca pot dovedii ca sa folosit de articol mi-e frica ca o sa distruga dizpozitivul si la fata faptei o sa spuna " Da nene asa ne-ai predat-o "
si nu o sa mai am nimica cu se ma acopar, ei distrugand si dovada.

Se pedepseste in romania abuzul in mediul online daca este dovedit?

Am dreptul la dezbagubire, daca este dovedit, ca sa modificat continutul spatiului de stocare a dispozitivului?

Multumesc mult.

Cu Stima,
C. D.
Cel mai recent răspuns: davidedaviid , utilizator 11:03, 1 Iulie 2019
O casa de amanet nu are dreptul sa exploateze obiectele depuse in gaj.
Legea precizeaza ca la recuperare starea de obsolescenta fizica a bunului depus trebuie sa fie garantata la grad de uzura fizica identic cu cel de la data depunerii.
In plus, respectiva casa de amanet a efectuat si modificari.

NPC actualizat 2019 L 286/2009
"CAPITOLUL III
Infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii
Art. 238 - Abuzul de încredere
(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."

MAREA PROBLEMA LA ROMINICA, intre lege si mafia caselor de amanet te mananca cainii.
Deci, intai lichidati datoria vis-a-vis de casa de amanet si dupa aceea depuneti plangere penala.
In plangere mentionatii si violarea L 287/2009 Cap II sectiunea 3 (astfel veti putea deschide si o actiune in civil pt aceasta violare de date).

Pe viitor, cand veti mai amaneta acest tip de material faceti efortul sa salvati pe suport de date personal memoria interna a acestuia si dupa aceea resetati cu datele de origine materialul.
Ultima modificare: Luni, 1 Iulie 2019
Demos, utilizator
Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cu incredere am jmprumutat o brățară de aur DanCristian199 DanCristian199 Buna ziua! Am împrumutat cuiva o brățară de valoare monetară și sentimentală sa se foloseasca de ea si sa mi o înapoieze,nu sa si o însușească sau ... (vezi toată discuția)
Institutii financiare nebancare (amanet) - obiect furat razvanUTI razvanUTI [b]Buna ziua, [/b] Am o nelamurire in cazul unei probleme referitoare la \"instituiile financiare nebancare (case de amanet) si reactia acestora fata de ... (vezi toată discuția)
Am amanetat o bijuterie despre care nu stiam ca e falsa blecota blecota in urma cu ceva timp am achizitionat de la o persoana o bijuterie despre care am fost convins ca este din aur, am verificat-o la bijutier si am fost convins ... (vezi toată discuția)