avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obligatia vecinului de a-si toaleta arborii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obligatia vecinului de a-si toaleta arborii

Ma lovesc de o situatie deranjanta si totodata cu riscuri pentru familia mea.
Vecinul meu, detine langa gard (de la 0 la 2,0 metri distanta) mai multi arbori foarte inalti, care au 50% din coronament in curtea mea.
Pe langa faptul ca in permanenta trebuie sa curat curtea din cauza lor, sunt crengi care au cazut peste pomii fructiferi care-i detin provocand chiar ruperea unora din ei. Cel mai grav este ca acele crengi pot cadea in cap cuiva, este un risc pentru joaca copiilor in curte.
Stiu ca legal am dreptul sa curat ce depaseste spre proprietatea mea. Am incercat, reusesc foarte putin din inaltime si creste in anul urmator la loc. Nu am acces sa ajung cu un utilaj. O curatare completa este foarte costisitoare si totodata nu gasesc corect ca sa devina problema mea neglijenta altora.
Mentionez ca am incercat sa discut problema cu vecinul, inainte de a-mi amenaja cutea si de a construi casa, dar a fost imposibil de a gasi o solutie cu acesta.
Instanta il poate obliga sa taie el crengile care sunt peste gard? Eventual, sa taie arborii care sunt chiar langa gard?
Ultima modificare: Joi, 4 Iulie 2019
andymanro, utilizator
Cel mai recent răspuns: Diana Munteanu , Avocat 00:36, 4 Iulie 2019
Buna seara,

Conform art 613 Cod Civil, arbori care sunt mai înalți de doi metri trebuie sa fie la cel puțin 2 metri de linia de hotar, in caz contrar puteți cere scoaterea acestora sau cel putin tăierea acestora la distanță cuvenita, pe cheltuiala vecinului dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taiere nuc skyboy2011 skyboy2011 Buna ziua,vecinul meu din partea de Est are unu nuc la 30 de cm de hotar care imi produce umbra pe o suprafata mare din terenul meu.Care este calea legala pt ... (vezi toată discuția)
Arbore crescut langa hotarul vecinului atentu atentu Buna ziua, As dori o parere legata de o problema pe care o am cu un vecin. Concret, in curtea acestuia exista un arbore < nefructifer> care si-a ... (vezi toată discuția)
Distanta minima fata de limita proprietatii la care este permisa plantarea pomilor vasilica52 vasilica52 Va rog sa-mi spuneti care este distanta minima fata de limita proprietatii la care este permisa plantarea pomilor si care este baza legala. Doresc sa stiu ... (vezi toată discuția)